Evropski dan Nature; v Kobilarni Lipica prejeli listino o vpisu na seznam nesnovne kulturne dediščine

Evropski dan Nature z vabilom k odkrivanju enega od 27.000 zavarovanih območij

Danes obeležujemo evropski dan Nature 2000, ki velja za največje naravovarstveno omrežje na svetu, prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

To predstavlja 18 odstotkov celotnega kopenskega ozemlja EU, kar je približno toliko kot ozemlje Španije in Francije skupaj, in devet odstotkov morskih površin EU.

Kot so poudarili pri Evropski komisiji, sta varstvo in obnova narave trenutno pomembnejša kot kdaj koli prej, saj je naše okolje še naprej močno ogroženo.

Slovenija je država z največjim deležem območij Nature 2000 med vsemi državami članicami EU, obsegajo namreč dobrih 37 odstotkov površine države.

Vzpostavitev Nature 2000 je bil eden pomembnejših ukrepov za ohranjanje biotske raznovrstnosti ter ima pomembno vlogo pri ohranjanju narave in ekosistemskih storitev, so poudarili na ministrstvu za naravne vire.

Ob tem velja spomnit, da prav sklop Nature 2000 sproža proteste kmetovalcev širom evropskega kontinenta; tudi pri nas (op.ur.).

V Kobilarni Lipica prejeli listino o vpisu na seznam nesnovne kulturne dediščine Unesca

V Kobilarni Lipica so na sinočnji slovesnosti v sklopu letošnjega Dneva lipicanca iz rok ministrice za kulturo Aste Vrečko uradno prejeli certifikat organizacije Unesco.

Do tega je prišlo po uvrstitvi tradicije reje lipicanca na Unescov seznam nesnovne kulturne dediščine, kar se je zgodilo konec lanskega leta.

Gre za pomemben dogodek, za nas je to velika čast in pomembno simbolno dejanje, saj vpis na seznam nesnovne kulturne dediščine skupaj s čebelarstvom pomeni tudi zavezo sodelovanja kulture z naravo, in simbol kulture, ki povezuje, saj je šlo za mednacionalno nominacijo, je v izjavi poudarila ministrica.

Za Tatjano Vošinek Pucer, direktorico Kobilarne Lipica, pa je naziv velika čast, ki ga bodo uporabili za povezavo med kobilarnami in za valorizacijo vseh poklicev, ki se ukvarjajo s konji, še navaja STA.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: