Reuters, Guardian: Zelenski zelo verjetno priznal padec Bahmuta/ Artemovska

Reuters poroča, da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski danes očitno potrdil, da so ukrajinske sile izgubile Bahmut.

Na vprašanje, ali je mesto še vedno pod nadzorom Kijeva, 
je Zelenski kratko odgovoril: "Mislim, da ne!" 

Kot še piše britanski Guardian, ki prenaša poročanje Reutersa, oboje pa zagrebški Jutarnji list, je Zelenski dodal, da “danes mesto ostaja samo v naših srcih“.

Macron: Prisotnost Zelenskega na G7 “je način za izgradnjo miru”

Da je prisotnost Zelenskega na vrhu skupine G7 v Hirošimi “način za izgradnjo miru”, pa je danes novinarjem na Japonskem dejal francoski predsednik Emmanuel Macron.

Dajanje francoskega letala na razpolago ukrajinskemu voditelju, da ga najprej prepelje na vrh Arabske lige, nato na G7 na Japonsko, kaže “Francijo, ki gradi mir in išče rešitve”, je dodal Macron.

Kot je povedal, ​​je obisk Zelenskega v Džedi v petek omogočil, da je prejel zelo jasno podporo Savdske Arabije in več sil v regiji, “kar je prava prelomnica,” še meni.

Na G7 v Hirošimi bo Zelenski tudi “govoril pred več svetovnimi silami, ki so včasih izpostavljene le enemu diskurzu,” je dejal francoski predsednik, pri čemer je imel v mislih države, kot sta Brazilija in Indija, ki sta bili povabljeni na vrh.

Pogled na preostanke nekoč novega dela Bahmuta,
v vojni poimenovanega Gnezdo in Tetris.
(Vir: Twitter, Višegrad24)

Emmanuel Macron je pozval svet, naj se ne zadovolji z morebitno prekinitvijo ognja med Kijevom in Moskvo. “To bi bila napaka za vse nas, saj so nas “izkušnje naučile, da bo zamrznjeni konflikt vojna za jutri,” je dejal.

O razmerah v ukrajinskem mestu Bahmut, epicentru spopadov in prizorišču najdaljše in najbolj krvave bitke po ruskem napadu februarja 2022, za katerega je Rusija včeraj sporočila, da ga je popolnoma zavzela, je francoski predsednik spregovoril nadvse previdno.

“Ukrajinske oblasti morajo povedati, kako se razvija situacija na terenu z njihovimi silami,” je kratko dejal.

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: