Slovesno odprtje vseslovenskih Tednov ljubiteljske kulture

Vseslovenski Tedni ljubiteljske kulture (TLK), ki jih prireja Javni sklad za ljubiteljsko dejavnost (JSKD), letos potekajo med 19. majem in 18. junijem po vsej Sloveniji in zamejstvu. Letošnji potekajo pod častnim pokroviteljstvom ministrice za kulturo dr. Aste Vrečko.

Obiskovalci se lahko brezplačno udeležijo različnih kulturnih dogodkov, ki služijo predstavitvi sodobne ustvarjalnosti in hkrati skrbijo za večjo dostopnost kulture, je na vladni spletni strani sporočilo Ministrstvo za kulturo (MK).

Tedni ljubiteljske kulture podpirajo in promovirajo ljubiteljsko kulturo, zaznamuje pa jih pestro kulturno dogajanje, ki jih organizirajo Zveza kulturnih društev in območne izpostave JSKD skupaj s kulturnimi društvi, zavodi, vrtci, šolami, muzeji, knjižnicami, posamezniki in lokalnimi skupnostmi.

Vsako leto se vseslovenski Tedni ljubiteljske kulture pričnejo z odprtjem v enem od slovenskih središč, nadaljujejo pa z večjimi regijskimi dogodki. Tokrat je bilo slavnostno odprtje 19. maja v Novi Gorici.

Osrednja tema letošnjih Tednov ljubiteljske kulture je lutkovna dejavnost. V ospredju bodo lutkovna ustvarjalnost v vzgoji in izobraževanju, pomen lutkovne pedagogike, opismenjevanje mlajših in starejših pri gledanju in ustvarjanju lutkovnih predstav. 

Na slavnostnem odprtju je zbrane v uvodnem nagovoru pozdravil državni sekretar na Ministrstvu za kulturo mag. Marko Rusjan. V nagovoru je poudaril, da “je potrebno spodbujati razvoj kulture v vsakem kotičku naše države”.

Mreža JSKD je izvrsten primer, kako lahko kulturo in umetnost spodbujamo in podpiramo tako v največjih kot najmanjših krajih. Množičnost kulturnih društev nazorno kaže na velik pomen kulture in umetnosti v našem vsakdanjem življenju. In prav tu se kaže moč kulture, ki lahko pripomore k spremembam v družbi in deluje v korist vseh,” je še izpostavil Rusjan, zaključujejo pri pristojnem ministrstvu.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: