Ruski premier ob začetku obiska na Kitajskem za krepitev gospodarskega sodelovanja, afriški voditelji znova za mirovna pogajanja glede Ukrajine

Ruski premier Mihail Mišustin se je ob začetku dvodnevnega obiska na Kitajskem zavzel za krepitev gospodarskega sodelovanja med državama.

Jutri se bo Mišustin v Pekingu srečal tudi s kitajskim predsednikom Xi Jinpingom, potem ko je ta marca obiskal Moskvo, strani pa bosta podpisali tudi vrsto trgovinskih dogovorov.

Mišustin se je pred pogovori v Pekingu danes udeležil rusko-kitajskega poslovnega foruma v Šanghaju, na katerem je dejal, da je Rusija pripravljena povečati izvoz svojih kmetijskih proizvodov na Kitajsko.

Kitajska in Rusija sta v zadnjih letih okrepili gospodarsko sodelovanje in diplomatske stike, njuno strateško partnerstvo pa se je po ruski invaziji na Ukrajino še utrdilo.

Kitajska sicer trdi, da je pri vprašanju vojne v Ukrajini nevtralna, vendar pa doslej ni hotela obsoditi Rusije za invazijo, še prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Afriški predsedniki želijo prepričati Rusijo in Ukrajino, da začneta mirovna pogajanja

Šest afriških predsednikov predlaga, da Kijev sprejme mirovna pogajanja z Moskvo, čeprav so ruske enote na ukrajinskem ozemlju, so v ponedeljek sporočili iz urada južnoafriškega predsednika.

Medtem se uradniki pripravljajo na obisk obeh držav, da bi promovirali pobudo, poročajo mediji po svetu. Kot je znano, so ruske sile februarja 2022 sprožile invazijo na Ukrajino.

Ukrajina vztraja, da se morajo pred začetkom pogajanj ruski vojaki umakniti z njenega ozemlja, Moskva pa želi, da Kijev kot predpogoj za pogajanja prizna rusko suverenost nad polotokom Krim, ki si ga je priključil leta 2014.

“Prvič, konec konflikta. Drugič, okvir za trajen mir,” je v zvezi s tem dejal tiskovni predstavnik južnoafriškega predsednika Vincenta Magwenye.

Predsednik Cyril Ramaphosa je mirovno pobudo napovedal 16. maja. Vodi jo senegalski predsednik Macky Sall, lani predsedujoči Afriški uniji, čigar država ni bila prisotna na glasovanju Združenih narodov o resoluciji, ki obsoja Rusijo.

Člani pobude so še predsednika Abdel Fattah al-Sisi iz Egipta in Hakainda Hichilema iz Zambije, ki sta glasovala za resolucijo, ter Denis Sassou Nguesso iz Konga in Yoweri Museveni iz Ugande, ki sta se vzdržala.

Mlačen odziv Kijeva, Moskva še brez komentarja

Mirovna misija naj bi v začetku junija odpotovala v Moskvo in Kijev. V zvezi s tem je zanimiv odziv- oziroma kar neodzivnost- obeh glavnih akterjev.

“Moj predsednik je bil zelo jasen … (Ne bo) nobenih pogajanj med Ukrajino in Rusijo, razen če Rusi zapustijo naše ozemlje znotraj mednarodno priznanih meja,” je v besedilnem sporočilu dejala Lyubov Abravitova, veleposlanica Ukrajine v Južni Afriki.

Dodala je, da bodo vse delegate sprejeli in se z njimi pogovorili, tiskovni predstavnik ruskega veleposlaništva pa ni takoj odgovoril na prošnjo za komentar, še prenašajo mediji po svetu.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: