ZDA svetovni javnosti (znova?) skušale prodati Ruse, ki se borijo proti Rusiji, ameriška PR blamaža v Moskvi (video)

Po mnenju večine neodvisnih analitikov gre predvsem za poskus preusmeritve pozornosti svetovne javnosti od bolečega (in dokončnega?) ukrajinskega poraza v Bahmutu oziroma Artemovsku. Ta pa ni tako nedolžen, sploh glede na nekatere ciljne objekte diverzije.

Odgovornost za včerajšnji vdor v rusko obmejno regijo Belgorod sta prevzeli samooklicani Legija svobode za Rusijo in Ruski prostovoljni korpus, poroča ruski in domnevno neodvisni portal Meduza.

Po njihovih navedbah se oboroženi formaciji v rusko-ukrajinski vojni borita na strani Ukrajine, čeravno naj bi šlo etnično za Ruse. Ukrajinski glavni obveščevalni direktorat (GUR) je potrdil, da so pripadniki skupin vstopili na rusko ozemlje, in jih (pričakovano) opisal kot “protivladne ruske državljane, ki so pripravljeni na oborožen spopad s Putinovim zločinskim režimom“.

Guverner Belgoroda Vjačeslav Gladkov je sporočil, da so bile po včerajšnjim obstreljevanjem mesta Grajvoron hospitalizirane tri osebe, po zadnjih podatkih pa naj bi bilo ranjenih osem ljudi. Medij Baza je na Telegramu objavil, da sta bila v napadu na mestno hišo ranjena celo dva delavca nujne medicinske pomoči.

Razvpiti Mihajlo Podoljak, svetovalec ukrajinskega predsednika Volodimirja Zelenskega, je izjavil, da Ukrajina spremlja razvoj razmer na ruski strani meje, a pri tem nima neposredne vloge, kar je na spletnih družbenih omrežjih izzvalo nemalo posmeha.

Kakor koli, “edina prava politična moč v hermetično zaprti totalitarni državi bo neizogibno prešla na oborožena partizanska gibanja,” je dejanje na Twitterju komentiral Podoljak.

Pojavil se je tudi zemljevid "dekolonizirane Rusije", na Twitterju pa jo je objavil Ukrajinec VolodyaTretyak.
Gre sicer za (ne več tako) tihe želje ZDA, ki bi Rusijo rade razbile po zdaj že znanem jugoslovanskem scenariju.

Peskov: “Putin je bil obveščen, saboterje potiskamo z ruskega ozemlja.” Bližnji jedrski objekt pravi cilj PR akcije?

Rusko notranje ministrstvo naj bi imelo za podobne primere razvit načrt “Edelweiss”, ki ga je včeraj domnevno tudi uvedlo v operativno uporabo. Tako je pozvalo vse policiste v regiji, naj se zglasijo na dolžnosti, mediji po svetu prenašajo poročanje The Moscow Times.

Da je bil ruski predsednik Vladimir Putin nemudoma obveščen o domnevnem poskusu vdora ukrajinskih saboterjev na rusko ozemlje, pa je medijem sporočil Dmitrij Peskov, tiskovni predstavnik Kremlja.

Po njegovih besedah pristojni delajo na zatiranju diverzantske skupine na ruskem ozemlju, za kar je dejal, da “Rusija premore dovolj moči in sredstev”.

Velja omeniti, da so se sinoči na spletnih družbenih omrežjih pojavili posnetki delovanja jurišnikov Suhoj Su-24 med bojno akcijo na omenjenem področju. Na posnetkih je moč opaziti tri nalete, komentatorji pa omenjajo, da sta jih izvedli “vsaj dve letali”.

Nujna evakuacija jedrskega objekta v regiji Belgorod; cilj, s katerim se ne gre igrati

Po vdoru napadalnih formacij tega, kar prozahodni mediji propagandistično imenujejo protikremeljske oborožene organizacije, so ruski uradniki nujno sprožili evakuacijo skladišča jedrskega streliva Belgorod-22 v regiji Belgorod, ki meji na Ukrajino.

Ta naj bi, tako kot evakuacija okoliškega prebivalstva, potekala brez večjih zapletov, s tem, da evakuacije prebivalstva uradno niso razglasili, ampak se ta odvija po potrebi.

Ameriška PR blamaža? Zastava “svobodne Rusije” nad Moskvo!

Legija svobode za Rusijo, ruska protikremeljska skupina, ki je prevzela odgovornost za vdor na rusko ozemlje v regiji Belgorod, je v ponedeljek zvečer objavila še videoposnetek, ki kaže da t.i. zastava fantomske “Svobodne Rusija” s pomočjo dronov in balonov plapola nad Moskovsko državno univerzo.

Zastava fantomske Nove Rusije nad Moskvo.
Poceni PR akcija za pričakovan popoln izkupiček, ki pa je naletela na posmeh.

Na posnetku, za katerega Legija ni neposredno prevzela odgovornosti, se zdi, da baloni dvigajo modro-belo črtasto zastavo nad glavno zgradbo univerze. “Hvala tistim, ki nas podpirate in čakate!” so objavili na svojem Telegram kanalu, sporočilo pa je po svetu- kako nepričakovano, heh- razbobnal ameriški korporativni CNN. ‘L’ (Legija) Za Rusijo! Za svobodo!”, še poroča CNN.

Zdi se, da drugi videoposnetki, ki jih je objavila Legija svobode za Rusijo, prikazujejo drugo rusko opozicijsko zastavo, ki plapola nad različnimi deli Moskve in jo nosijo modri in beli baloni. CNN teh poročil menda ni mogel menda neodvisno preveriti, velja pripisati.

Modro-belo zastavo uporablja več ruskih opozicijskih skupin, ki nasprotujejo ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu, vse pogosteje pa se uporablja od začetka ruske invazije na Ukrajino, so še zapisali Američani.

Neodvisni opazovalci opozarjajo, da omenjene zastave ni bilo zaznati na bojiščih, ravno tako pa je- tudi v primeru, da bi se ta res pojavljala- medijsko ni bilo zaznati.

Izpostavljajo dvoje: da gre za preusmerjanje pozornosti svetovne javnosti z ukrajinske kapitulacije v Bahmutu/Artemovsku, hkrati pa tudi za preizkušanje trdnosti obrambe ruskih meja v primeru promotivnega ukrajinskega napada na Rusijo za promocijske potrebe zdaj že dolgo pričakovane protiofenzive.

Akcija z zastavo sicer močno spominja na druge PR akcije po svetu; še najbolj na tisto albansko med kvalifikacijsko nogometno tekmo za EP 2016 v Beogradu med Srbijo in Albanijo.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: