Škoda po deževju v Šentilju ocenjena že na sedem milijonov evrov, v Mariboru po neurju škoda predvsem na cestah

Neurje z vetrom in točo, ki je včeraj popoldne zajelo Mestno občino Maribor, je povzročilo precej škode. Meteorna voda je po navedbah Primoža Osojnika, poveljnika Gasilske brigade Maribor, zalila več kleti in cest, sprožilo se je več kot deset zemeljskih plazov.

Med najbolj prizadetimi območji je bila Bresterniška graba, kjer je uničenih več cest, glede na številne posnetke na družbenih omrežjih je zalilo tudi več cest v krajevni skupnosti Kamnica, predvsem v Kamniški grabi.

Po poročanju lokalnih medijev je toča uničila vinograde na Gaju. O škodi so poročali tudi iz Košaškega dola, Rošpoha ter Radvanja pod Pohorjem.

Včeraj do 18. ure so sicer gasilci v Mariboru in okolici zabeležili 77 dogodkov, sprožilo pa se je 14 zemeljskih plazov. Kot še prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA), je veter podrl nekaj dreves in odkril ostrešje stanovanjskega objekta.

V Mariboru in na širšem območju mesta in občine tako danes odpravljajo posledice včerajšnjega neurja, v katerem so meteorne vode in narasli potoki poškodovali že omenjeno.

Po besedah poveljnika mariborske civilne zaščite Sama Robiča je poškodovanih ogromno cestišč. Župan Saša Arsenovič se je ob današnjem ogledu posledic v Kamniški in Bresterniški grabi zahvalil vsem, ki so posredovali.

Nenadno močno deževje, ponekod tudi s točo in močnimi sunki vetra, je zajelo predvsem severno in zahodno obrobje mestne občine. V Kamniški grabi je deroča voda močno poškodovala cesto, ki je trenutno gradbišče, v Bresterniški grabi pa je odnesla tudi dele asfaltiranih površin.

Aleš Ciringer, direktor Gasilske brigade Maribor, je pojasnil, da so na telefonsko številko 112 v eni uri prejeli okoli 60 klicev. Sprožilo se je najmanj 11 novih zemeljskih plazov.

Nevihta, Maribor.

Škoda po deževju v Šentilju ocenjena že na sedem milijonov evrov

Šentiljski občinski svet je na izredni seji sinoči soglašal s predlogom, da se iz občinskega proračuna nameni skupno 20.000 evrov družinam, ki so se zaradi deževja prejšnji teden morale izseliti iz svojih domov.

Razmere so sicer še vedno negotove, še prenaša STA. Celotno škodo po besedah župana Štefana Žvaba ocenjujejo že na okoli sedem milijonov evrov.

V bivalnih kontejnerjih je še vedno nastanjenih pet družin, od tega se dve ali tri najverjetneje ne bodo mogle nikoli vrniti v svoje domove. Danes so jim pokazali dve stanovanji, ki ju bo občina najela s ciljem dolgoročne rešitve zanje.

Severovzhod Slovenije je včeraj, kot že omenjeno, zajelo novo neurje, podobno pa se po nekaterih napovedih obeta tudi danes zvečer.

V Šentilju je prav tako deževalo, a večjih posledic tokrat ni pustilo. Tokrat je bilo, kot že omenjeno, najbolj prizadeto območje Maribora in okolice.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: