Stoltenberg: Vstop Ukrajine v Nato sredi vojne ni na dnevnem redu. Nizozemska za čimprejšnji začetek urjenja ukrajinskih pilotov na letalih F-16

Ukrajina ne bo mogla vstopiti v Nato, dokler bo trajala vojna, je danes dejal vodja zahodnega vojaškega zavezništva Jens Stoltenberg. Kasneje pa bomo videli, je dodal.

“Mislim, da so vsi razumeli, da članstvo sredi vojne ni na dnevnem redu,” je dejal Stoltenberg v Bruslju. “Vprašanje je, kaj se bo zgodilo, ko se vojna konča,” še poroča The Guardian, povzema pa Reuters.

Po nekaterih virih na Twitterju, naj bi generalni sekretar Nata dejal tudi, da “če Ukrajina ne zmaga v vojaškem spopadu, potem sploh nima smisla razmišljati o vstopu v Nato”.

Pričakuje se tudi, da se bo ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski osebno udeležil naslednjega vrha Nata julija v Vilni.

Že pred tem je ukrajinski predsednik dejal, da bi bil takrat pravi čas za politično izjavo o možnostih članstva Ukrajine v Natu.

Ni jasno, koliko letal vrste F-16 bi lahko v prihodnosti, če sploh, prejela Ukrajina.

Nizozemska za čimprejšnji začetek urjenja ukrajinskih pilotov na letalih F-16

Potem ko so ZDA pretekli teden dale zeleno luč za urjenje ukrajinskih pilotov na bojnih letalih F-16, zdaj več zahodnih zaveznic dokončuje načrte za to, je danes povedala nizozemska obrambna ministrica Kajsa Ollongren.

Ob prihodu na zasedanje obrambnih ministrov EU v Bruslju se je zavzela za to, da bi urjenje začeli čim prej.

Pri pripravi načrtov Nizozemska zaenkrat sodeluje z Dansko, Belgijo, Združenim kraljestvom in ZDA. Nizozemska ministrica je prepričana, da se bodo pridružile še druge zaveznice.

Namestnik danskega obrambnega ministra Troels Lund Poulsen je ob tem povedal, da bodo v prihodnjih tednih potekali pogovori o oblikovanju koalicije za dobavo bojnih letal Ukrajini.

Nadaljnja vojaška podpora Kijevu je sicer ena od osrednjih tem današnjega zasedanja obrambnih ministrov EU v Bruslju.

Projektili Storm Shadow burijo domišljijo na obeh straneh

Ukrajinski Su-24M kot nosilec raket Storm Shadow – gre za fotografijo, ki jo je med današnjim obiskom v Kijevu pomotoma ali namerno izpostavil britanski obrambni minister Ben Wallace.

Nemudoma je postala hit na spletnih družbenih omrežjih Twitter in Telegram.

Po mnenju nekaterih analitikov jasno kaže, da je bil prenos raket – kot tudi modifikacij SU-24, da bi lahko sprejele te rakete – načrtovan že pred meseci, zelo verjetno pa se je začel že lani.

Rusija bo posledično najverjetneje okrepila napade na letališča in hangarje ter glavna skladišča streliva v Ukrajini, še opozarjajo poznavalci.

Sporna objava, ki spominja na britansko salveto iz časa spopadov med BiH Hrvati in Bošnjaki.
(Vir: Twitter)

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: