Unicef: V Vzhodni Afriki podhranjenih sedem milijonov otrok pod petimi leti. Šest afriških predsednikov na vzhodnoevropsko mirovno misijo tudi zaradi žita?

V Keniji, Somaliji in Etiopiji je podhranjenih sedem milijonov otrok, mlajših od pet let. Da bi bila tragedija še večja, je več kot 1,9 milijona otrok v smrtni nevarnosti.

Podatke je včeraj objavil in na nevzdržno stanje opozoril Sklad ZN za otroke. Ob tem je razmere, v katerih živijo otroci na Afriškem rogu, označil za “krizo brez primere”.

“Otroci na Afriškem rogu živijo v obsežni krizi brez primere zaradi lakote, razseljevanja, pomanjkanja vode in negotovosti,” je opozoril Unicef in pojasnil, da je regijo najprej prizadela najhujša suša v zadnjih 40 letih, nato pa so ji ponekod sledile hude poplave.

Poleg uničenja infrastrukture so na območju razširjene tudi bolezni, ki se prenašajo z vodo, še poroča Slovenska tiskovna agencija (STA).

“Zaradi ekstremnih vremenskih ciklov, ki smo jim priča na Afriškem rogu, lahko naslednja kriza izbruhne, še preden si otroci in družine opomorejo,” je še posvaril Unicef in mednarodno skupnost pozval k pomoči.

Sporno ukrajinsko žito velikokrat sploh ne konča v Afriki, trdijo nekateri opazovalci.

Afrika potrebuje rusko in ukrajinsko žito, čeravno to vedno ne konča tam

V zvezi z omenjenimi težavami je potrebno v tem kontekstu obravnavati še dodatno- vojno v Ukrajini in problem izvoza ukrajinskega žita.

Kot so v začetku tedna sporočili iz Južne Afrike, so socialno najbolj ranljivi ljudje ti. črnega kontinenta veliko, če ne že najbolj, trpeli zaradi motenj v cenah hrane in energije, ki jih je povzročila prav vojna v Ukrajini.

Šest afriških predsednikov zato predlaga, da Kijev sprejme mirovna pogajanja z Moskvo, čeprav so ruske enote na ukrajinskem ozemlju, so v ponedeljek sporočili iz urada južnoafriškega predsednika, medtem ko se uradniki pripravljajo na obisk obeh držav, da bi promovirali pobudo.

Zanimiva je zlasti sestava delegacije, ki dokazuje kako vestno in mnenjsko uravnoteženo k obema težavama skušajo pristopiti v politično novi Afriki. Gre za formulo 2+2+2.

Vodi jo senegalski predsednik Macky Sall, lani predsedujoči Afriški uniji, čigar država ni bila prisotna na glasovanju Združenih narodov o resoluciji, ki obsoja Rusijo.

Člani pobude so še predsednika Abdel Fattah al-Sisi iz Egipta in Hakainda Hichilema iz Zambije, ki sta glasovala za resolucijo, ter Denis Sassou Nguesso iz Konga in Yoweri Museveni iz Ugande, ki sta se vzdržala.

Zadnji član je seveda južnoafriški predsednik Cyril Ramaphosa, ki je mirovno pobudo sicer napovedal 16. maja, mirovna misija pa naj bi v v Moskvo in Kijev odpotovala v začetku junija.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: