Promet: slovenska vlada danes o podražitvi vinjet, zaradi binkošti in turizma na cestah zelo verjetno zastoji

Vlada bo danes med drugim odločala o predlogu uredbe o cestninskih cestah in cestnini, ki predvideva zvišanje cene elektronskih vinjet za vozila.

Dars sicer predlaga 6,8-odstotno podražitev, tako da bi letna vinjeta za avtomobile stala dobrih 117 evrov.

Kot so pred sejo pojasnili v vladnem uradu za komuniciranje, bo zvišanje cen elektronskih vinjet posledica indeksacije za referenčna obdobja od 2017 do 2022, ko je bil pogoj za izvedbo indeksacije izpolnjen, prodajne cene elektronskih vinjet pa se niso spreminjale.

Na dnevnem redu vlade sta tudi predloga sprememb uredb o določitvi nadomestila dobaviteljem električne energije in zemeljskega plina.

S slednjima se ukrep nadomestila dobaviteljem zaradi regulacije cen obeh energentov podaljšuje do konca leta, saj je bila do takrat podaljšana tudi sama regulacija.

PIC opozarja na zelo verjetne zastoje v smeri Hrvaške in Avstrije

Zaradi binkoštnega praznika (28. 5., praznik: Avstrija, Nemčija, Madžarska, del Švice, Belgije, Nizozemske) ter počitnic (Avstrija) je v času od 26. do 29. maja pričakovati zelo visoko gostoto prometa od Avstrije proti Hrvaški, prav tako v obratni smeri. 

Pričakovati je tudi bolj polna počivališča, še sporoča Prometno informacijski center (PIC).

Prav tako so na obzorju turistične prometne konice, zato priporočajo upoštevanje prometnega koledarja in njihovih prometnih napovedi.

Letos je bilo v času povečanega prometa (prazniki, počitnice) na slovenskih avtocestah in hitrih cestah približno enako število vozil kot v enakem obdobju lani. Enako velja tudi za regionalne ceste, ki peljejo proti hrvaškemu delu Istre, navajajo.

Zaradi ukinitve mejnega nadzora na meji s Hrvaško takrat ni bilo zastojev pred mejnimi prehodi, čeprav je bil promet zgoščen. 

Ob večji pretočnosti na meji se je od Hrvaške proti notranjosti Slovenije promet bolj zgostil na ozkih grlih na regionalnih cestah, zlasti od Dragonje proti Kopru in na primorski avtocesti proti Ljubljani, zlasti pred razcepom Kozarje.

Podobne prometne razmere pričakujejo tudi v času prihajajočih praznikov in poleti. Se bo pa promet do poletja stalno povečeval, menijo.

Opozarjajo še, da bo zaradi skeniranja promet na gorenjski avtocesti skozi predor Karavanke  potekal izmenično ponovno v noči na nedeljo, med 20. in 5. uro.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: