Ukrajinski razkol: v Doneški republiki nameravajo preimenovati Bahmut, Ukrajinci pa naj bi po novem božič praznovali 25. decembra

Rusko prebivalstvo Ukrajine želi obnoviti nekdanje sovjetsko ime Bahmuta; OCU se želi tudi s praznovanjem Božiča oddaljiti od Rusije

Vršilec dolžnosti vodje samooklicane Ljudske republike Doneck pravi, da je treba Bakhmutu vrniti nekdanje sovjetsko ime Artemovsk. Omenjeno se je sicer dalo naslutiti še iz obdobja vojaških spopadov za to mesto, saj so ruski in proruski mediji, analitiki in opazovalci mesto tako redno imenovali.

Denis Pušilin je na omrežju Telegram povedal, da je to ukrajinsko mesto obiskal v torek in zatrdil, da “nad Artemovskom plapola ruska zastava”. Zahvalil se je borcem Wagnerjeve skupine za njihov trud v porušenem mestu in dodal, da “bo rusko mesto obnovljeno“.

Bahmut se nahaja v ukrajinski pokrajini Doneck – delu industrializirane, rusko govoreče regije Donbas, ki si jo je Moskva priključila v sklopu SMO (“posebne vojaške operacije”).

Čeprav ruska vojska in Wagnerjevi plačanci trdijo, da so konec tedna prevzeli popoln nadzor nad mestom, ukrajinske sile temu oporekajo in pravijo, da so dosegle majhen napredek na samem robu mesta.

Ukrajinci so potem dejansko zanikali sami sebe, kar gre sklepati predvsem na osnovi objave sicer Ukrajini naklonjenega washingtonskega Inštituta za proučevanje vojne (ISW).

Ameriški think tank je namreč včeraj objavil, da ukrajinski generalštab v svojem včerajšnjem poročilu št. 1800 prvič po decembru 2022 ni omenil bojev v Bahmutu.

Ukrajinska cerkev naj bi po novem uporabljala modernizirani koledar, kar koli bo že to pomenilo.
(Foto: Denys Olieinykov, Pexels.com)

Šokantno: Glavna pravoslavna cerkev v Ukrajini je sporočila, da se je odločila spremeniti koledar

Tako bo božič praznovala 25. decembra, s čimer se bo še bolj oddaljila od Rusije, menijo, odpira pa poteza vrsto (nerodnih) vprašanj.

Ukrajinski kristjani, večinoma pravoslavni, so božič tradicionalno praznovali 7. januarja, kot je običaj v večini pravoslavnih držav, kot je Rusija.

“To vprašanje je nastalo kot posledica ruske agresije,” je na Facebooku zapisala Ukrajinska pravoslavna cerkev (OCU) in sporočila, da ne bo več uporabljala julijanskega koledarja.

“Dandanašnji je julijanski koledar povezan z rusko cerkveno kulturo,” piše v relativno skopem obvestilu.

OCU je sporočila, da bo od 1. septembra, na začetku liturgičnega leta, uporabljala reformirani julijanski koledar. Cerkev je sporočila, da bodo župnije lahko še naprej uporabljale stari julijanski koledar, če bodo želele.

Rezultati ankete, ki jo je lani decembra izvedla ukrajinska vlada, so pokazali, da 59 odstotkov vprašanih podpira premik praznovanja božiča na 25. december.

Ukrajinski minister za kulturo je pred tem izrazil podporo spremembi koledarja in jo opisal kot “primerno zahtevam našega časa in javnega mnenja”.

Nujno je treba omeniti, da je izraženi odstotek nastal na podlagi več kot 1,5 milijona sodelujočih v anketi, Ukrajina pa je sicer po zadnjem popisu pred vojno štela slabih 44 milijonov prebivalcev.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: