V Sueškem prekopu nasedla tovorna ladja, agonija iz obdobja koronskega lock-downa se ni ponovila

V Sueškem prekopu v Egiptu je davi za kratek čas nasedla tovorna ladja, ki so jo kasneje uspeli izvleči z vlačilci, je sporočila pomorska agencija Leth.

Ladja Xin Hai Tong 23, ki je plula pod zastavo Hongkonga, je nasedla blizu južnega dela prekopa.

Ladja za prevoz razsutega tovora, ki je prišla iz Savdske Arabije, je v prekopu obtičala ob 3. uri po srednjeevropskem času. Plovilo so manj kot štiri ure kasneje s tremi vlačilci ponovno splavili v vodo.

Pred dvema letoma je ogromna kontejnerska ladja Ever Given za šest dni blokirala Sueški prekop, ki povezuje Sredozemlje z Rdečim morjem.

Sueški prekop, ki velja za eno najbolj obremenjenih prometnih poti na svetu, je bil takrat teden dni neprevozen, kar je močno vplivalo na svetovno trgovino, še prenašajo pri Slovenski tiskovni agenciji (STA).

Agonija, ki se je pričela v torek, 23. marca 2021, se torej ni ponovila. Ladja za prevoz kontejnerjev Ever Given je sicer registrirana v Panami, dolga pa kar 400 in široka 59 metrov.

Sueški prekop.
(Foto: Eric Seddon, Pexels.com)

V peščenem neurju je zavila s predvidene poti in nasedla. 
Satelitski posnetki so potem pokazali, da je obtičala diagonalno 
in za promet povečini zaprla celoten kanal.

Poznavalci so ocenjevali, da bi reševanje ladje lahko trajalo več dni, če ne celo tednov, na promet skozi prekop pa je sicer vezano približno 10 odstotkov celotne svetovne trgovine. Skozenj na dnevni ravni pluje najmanj 50 ladij.

Skupaj z Nilom predstavlja največjo strateško in geopolitično prednost Egipta, ki tej državi na letni ravni zagotavlja približno 6 milijard dolarjev čistega prihodka.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: