Zdravje v občini: Celje, Novo mesto in Krško v različnih razpoloženjih

Na Novomeškem nadpovprečen delež bolnikov z zdravili za krvni tlak, prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA)

Na Novomeškem je bil delež prebivalcev, ki prejemajo zdravila zaradi povišanega krvnega tlaka, višji od državnega povprečja, za sladkorno bolezen pa nižji.

Nadpovprečno so prebivalci Mestne občine Novo mesto odzivni na presejalni program Svit, slabše pa na program Zora, kaže prikaz NIJZ Zdravje v občini 2023.

Delež prometnih nezgod z alkoholiziranimi povzročitelji je na Novomeškem za 2,4 odstotka presegel državno 8,5-odstotno povprečje, še navaja omenjeni prikaz NIJZ.

Bolniška odsotnost delovno aktivnih prebivalcev je v povprečju 20,4 koledarskega dneva na leto, medtem ko je v slovenskem povprečju 19,4 dneva.

Na Celjskem manj bolniških odsotnosti od povprečja v državi

Na Celjskem je povprečna bolniška odsotnost delovno aktivnih prebivalcev 17,5 dneva na leto, kar je manj od že omenjenega slovenskega povprečja.

Višja od povprečja v državi pa je stopnja bolnišničnih obravnav zaradi srčne kapi. Teh je bilo na Celjskem 2,7 na 1000 prebivalcev v starosti od 35 do 74 let, medtem je povprečje v državi 2,0.

Delež oseb, ki prejemajo zdravila zaradi povišanega krvnega tlaka, je na Celjskem blizu slovenskemu povprečju, ki znaša 22,4 odstotka. Za sladkorno bolezen je višji (5,8-odstoten), medtem ko je slovensko povprečje 5,4 odstotka.

Odzivnost v program Svit (presejanja za rak debelega črevesja in danke) je bila s 60,4 odstotka nižja od povprečja v Sloveniji, ki je 63,4 odstotka.

Boljša in višja pa je z 72 odstotki presejanost v programu Zora za odkrivanje raka materničnega vratu, ki je v Sloveniji 71,7-odstotna, še prenaša STA.

V Celju so delovno bolj pridni, a tudi rahlo bolj ogroženi.
V Krškem več kazalnikov zdravja slabših od državnega povprečja

V Mestni občini Krško so številni kazalniki zdravja slabši od slovenskega povprečja, kaže prikaz NIJZ Zdravje v občini 2023.

Povprečna bolniška odsotnost zaposlenih prebivalcev, ki je 20,7 dneva letno, presega državno povprečje za skoraj poldrugi dan. Višji je tudi delež prebivalcev, ki prejemajo zdravila za krvni tlak in za sladkorno bolezen.

Tako znaša stopnja bolnišničnih obravnav zaradi srčne kapi v Krškem 2,3 prebivalca na 1000 prebivalcev, medtem kot je na državni ravni 2,0 prebivalca na 1000 prebivalcev.

Več od državnega povprečja je bilo tudi obravnav zaradi poškodb med prometnimi nesrečami.

Odzivnost na presejalna programa Svit in Zora je prav tako slabša od slovenskega povprečja, zaključujejo pri STA.

Pripisati velja, da je pri Svitu delež 59,6 odstoten (v Sloveniji 63,4 %), v programu Zora pa presejanost znaša 67,4 odstotkov ( v Sloveniji pa 71,7 %).

Dodati je potrebno, da je znašala stopnja umrljivosti zaradi samomora 18 na 100.000 prebivalcev, v Sloveniji prav tako, delež uporabnikov pomoči na domu pa je bil višji od slovenskega povprečja.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: