Bundestag še zadnjič podaljšal napotitev nemških vojakov v Maliju. Bodo tudi Nemce slednjič nadomestili Rusi?

Parlament v Berlinu je kljub nasprotovanju opozicije danes še zadnjič za eno leto podaljšal mandat nemških vojakov v Maliju.

Napotitev pripadnikov bundeswehra v podporno mirovno misijo ZN v tej zahodnoafriški državi naj bi se v skladu z odločitvijo parlamenta tako končala 31. maja prihodnje leto.

Nemčija že deset let sodeluje v misiji ZN v Maliju, kjer so razmere v zadnjih letih postale vse bolj nestabilne, še prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Tamkajšnja vojaška hunta je že večkrat ovirala nemške operacije v državi, med drugim z zavrnitvijo dovoljenja za letenje izvidniških dronov, ki so jih nemški vojaki upravljali v imenu ZN.

Zato so opozicijski krščanski demokrati pozvali, naj se ta nevarna misija konča najkasneje do konca leta. Vendar pa je vladajoča koalicija poznejši umik iz Malija utemeljila s predsedniškimi volitvami, načrtovanimi za februar prihodnje leto, zaključujejo pri STA.

Mali po Franciji in med Nemčijo in Rusijo: velesile prihajajo in odhajajo.
(Foto: Pixabay, Pexels.com)
Francoze so zamenjali Rusi, kdo bo zamenjal Nemce?

O razmerah v Maliju ste sicer na teh straneh že lahko brali. 16. avgusta lani je bil tako objavljen članek, do katerega vodi gornja povezava.

Kot že omenjeno, nemška vojaška prisotnost v Maliju traja vse od leta 2013. Trenutno je tam okoli 1000 raznih pripadnikov nemške vojske, a verjetno ne več za dolgo.

Lani umikajoče se Francoze, so torej zamenjali Rusi. Bo po odhodu Nemcev enako? Namiguje se, da bi lahko njihovo vlogo prevzeli plačanci skupine Wagner, seveda ne v okviru Združenih narodov.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: