ISW: rusko taktično jedrsko orožje bo zdaj tudi uradno v Belorusiji, Wagner se bo do prvega junija umaknil iz Bahmuta/Artemovska

Finančnik skupine Wagner Jevgenij Prigožin je sinoči objavil, da je skupina Wagner začela predajati svoje položaje v Bahmutu/Artemovsku ruskemu ministrstvu za obrambo (MoD) in potrdil, da se bo Wagner 1. junija v celoti umaknil iz mesta.

Inštitut za preučevanje vojne (ISW) se sklicuje na včerajšnje posnetke Prigožina, ko Wagnerjevim borcem oznanja, da se bodo začeli umikati v zaledja mesta.

Prigožin je pojasnil, da namerava Wagner za seboj pustiti strelivo in živila za redne ruske enote, če bo potrebno, ob tem pa posmehljivo pokazal še dva Wagnerjeva lovca, za katera je trdil, da jih bo prav tako pustil ruskemu ministrstvu za obrambo.

Ostaja nejasno, ali bo Wagner do 1. junija res lahko umaknil celoten kontingent in ali jih bodo regularne ruske enote uspešno nadomestile, se sprašujejo pri washingtonskemu inštitutu.

Eksplozija atomske bombe odvržene na Hirošimo.
(Foto: Library of Congress)

Rusija in Belorusija podpisali sporazume o namestitvi ruskega taktičnega jedrskega orožja v Belorusiji

Gre za del dolgotrajnih prizadevanj za utrjevanje ruskega dejanskega vojaškega nadzora nad Belorusijo, čeprav Rusija še ni namestila jedrskega orožja v Belorusiji.

Američani prav tako ocenjujejo, da tudi morebitna namestitev najbrž ne bi pomenila eskalacije v tej smeri. Dokumente o namestitvi ruskega nestrateškega (taktičnega) jedrskega orožja na belorusko ozemlje sta sicer podpisala ruski obrambni minister Sergej Šojgu in beloruski obrambni minister Viktor Khrenin.

Do podpisa je prišlo na včerajšnjem srečanju obrambnih ministrov Organizacije pogodbe o kolektivni varnosti (CSTO) v Minsku.

Šojgu je ob tem poudaril, da bo Rusija obdržala nadzor nad taktičnim jedrskim orožjem v primeru njegove namestitve v Belorusijo in zagotovil, da so beloruska letala zdaj sposobna nositi jedrsko orožje.

Šojgu je tudi napovedal, da bodo ruske sile napotile dodatne vojaške kontingente v Belorusijo za razvoj vojaške infrastrukture, razširitev skupnega bojnega usposabljanja in izvajanje izvidniških dejavnosti blizu meja Unije.

Namestitev taktičnega jedrskega orožja v Belorusiji zahteva tako pomembno vojaško infrastrukturo kot rusko poveljstvo in nadzor nad elementi beloruskih oboroženih sil, je poudaril.

Ruski predsednik Vladimir Putin je že pred tem 25. marca napovedal, da bo Rusija namestila taktično jedrsko orožje v Belorusijo do 1. julija, vendar pa ISW pa še naprej ocenjuje, da je zelo malo verjetno, da bi Putin uporabil jedrsko orožje v Ukrajini ali drugod. Kremelj verjetno namerava uporabiti te zahteve za nadaljnjo podreditev beloruske varnostne sfere Rusiji.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: