Reuters: Lufthansa namerava v celoti prevzeti ITA Airways, Kitajska bo opravila prvi komercialni let domačega letala

Nemška letalska skupina Lufthansa je danes sporočila, da je njen cilj v celoti prevzeti italijanskega prevoznika ITA Airways, vendar je v to ni mogoče prisiliti. Do dodatnega pojasnila prihaja potem, ko je včeraj objavila, da prevzema manjšinski delež omenjene letalske družbe.

Lufthansa bo prevzela 41-odstotni delež v ITA Airways z dokapitalizacijo v višini 325 milijonov evrov (358 milijonov dolarjev), ki je bo italijanski prevoznik neposredno deležen, je nemška skupina sporočila v četrtek.

Lastniški delež bi lahko povečali glede na uspešnost letalske družbe v prihodnjem letu, je še dejal izvršni direktor Lufthanse Carsten Spohr.

“Obstajajo možnosti nakupa Lufthanse za 49 % lastniški delež v časovnem okviru, ki se začne leta 2025. Dve leti smo načrtovali za poslovni preobrat družbe,” je povedal Spohr v petek v pogovoru z analitiki.

Dejal je, da obstajajo še druge možnosti za pridobitev preostalih 10 odstotkov, vendar je to “odvisno od gospodarskega razvoja ITA Airways”.

Dodal je, da se mora nemška skupina prepričati, da ne bo preplačala italijanskega prevoznika, ki je v finančnih težavah.

By Weimeng at www.airliners.net - http://www.airliners.net/photo/COMAC-Commercial-Aircraft-Corporation-Of-China/COMAC-C919/4362053, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=61287391

China Eastern bo v nedeljo izvedel prvi komercialni let C919

China Eastern Airlines, prvi kupec kitajskega ozkotrupnega letala Comac C919, bo v nedeljo začela s prvim komercialnim letom letala, je v petek pokazala aplikacija prevoznika.

Let C919 bo vzletel s številko leta MU9191 ob 10.45 po pekinškem času (02.45 GMT) z mednarodnega letališča Shanghai Hongqiao in predvidoma prispel na letališče Beijing Capital ob 13.10, še poroča Reuters.

Comac C919 je ozkotrupno dvomotorno reaktivno potniško letalo kitajskega proizvajalca COMAC (Commercial Aircraft Corporation of China), ki na krov sprejme 158 do 174 potnikov, največji dolet pa znaša 5500 km. Krstni let je bil sicer izveden že 5. maja 2017, prve dobave pa so bile načrtovane za leto 2020.

Kitajska bi s tem projektom rada razbila duopol Airbusa in Boeinga v segmentu ozkotrupnih letal do 200 sedežev, a se pri tem ne namerava ustaviti. Na dolgi rok pa je namreč načrtovana proizvodnja dvomotornih širokotrupnih letal s po 300-400 sedeži in oznakama C929 in C939.

Kitajska je- podobno kot Airbus- dislocirala proizvodnjo: načrtovanje in sestava potea v Šanghaju, velik del krila in druge kompnente bodo zgrajene v Xianu, center trupa pa v Hondguju. Letalo je večinoma zgrajeno iz aluminijastih zlitin, v korenu krila pa tudi iz kompozitov.

Čeravno letala začetne proizvodnje poganjajo zahodni motorji zadnje generacije, si želi Kitajska v doglednem času sama proizvajati tudi motorje.

Nekaj časa so se za nakup zanimali tudi Ryanair in drugi nizkocenovni letalski prevozniki. Cena letala dolgo časa ni bila znana, se je pa špekuliralo, da ima COMAC za 26 milijard ameriških dolarjev naročil, kar znese 68 milijonov USD na letalo.

Bloomberg je kasneje poročal, da je maloprodajna cena C919 približno 99 milijonov dolarjev, kar je skoraj enkrat več od 50 milijonov dolarjev, kot so sprva ocenjevali strokovnjaki.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: