mariborski Odmev

Kdo še bere zvečer?! Odmevamo vedno, vselej in povsod!

Filmski Maribor

Sladko življenje humanitarke iz pekla

Zgodba o ukradenem- no, sposojenem- denarju za malega Gala je tako dinamična, polna nenadnih preobratov in zavržnih dejanj, hkrati pa je prišla v malodane idealnem politično-medijskem trenutku, da bi bilo neoprostljivo prezreti jo. Javnost bi take anomalije morale zanimati še mnogo bolj, kot se zdi, da jo.

Malokrat nam življenje ponudi zgodbo, kakršna se je spisala ob medijskem razkritju, da si je nekdo “sposodil” kar 30 000 EUR doniranega denarja; za humanitarne potrebe, da se razumemo. Še bolj nerodno je, če se je to zgodilo ob koncu “humanitarne evforije”, kakor je kombinacijo športno-humano-domoljubnega zanosa opisala kar storilka sama.

A vse, kar je bilo doslej predočenega javnosti, niti približno ne ustreza, da bi razumeli zapleteno ozadje tega, kar trenutno tako združuje, kakor razdvaja slovensko družbo. Kje torej v malem morju nasprotujočih si informacij začeti in kako to ubesediti v razumljivo zgodbo?! Sploh vam, ki niste bili del tega dolgega, zapletenega in mučnega procesa?!

Morda kar na koncu? Zakaj pa ne! “What is past is prologue”, nas je podučil že Shakespeare in za razumevanje srhljivega dogajanja se nič ne zdi bolje od tega rekla.

Od častne gostje mariborskega Večera do objema in poziranja z Arsenovićem

Nataša Švikart Žumer– še nedavno častna gostja Večerove gala prireditve v Kazinski dvorani SNG Maribor, kjer so jo v svojem projektu “mariborskih prebojnikov” menda nekdanji novinarski sodelavci promovirali kot kandidatko za “humanitarko leta”– je slednjič priznala, da si je “izposodila” že omenjeno vsoto denarja za že opisane namene. To je storila kot vse do takrat: preračunljivo, prisiljeno, neiskreno, zaigrano, misleč, čakajoč in upajoč, da vse skupaj čimprej mine; da se “vihar v kozarcu vode” (kot ga je najbrž opredelila pri sebi) poleže, kakor se je bil razbesnel.

Kar bi ji skorajda tudi uspelo; kot že opisano, je lahko računala na pomoč vsaj ene medijske hiše, ki je odreagirala edino primerno čislanju lastnega- sicer rapidno propadajočega- branda. Dokler so družbena spletna omrežja na slovenskem, predvsem FB, dobesedno gorela, se je omenjena medijska hiša pretvarjala, da se vse skupaj ne dogaja; kot Švikartova, navsezadnje. Proti večeru- in to petkovem, ko je branost praviloma najnižja- pa vse skupaj objavila. Sicer na naslovnici spletne izdaje, a z ogromno zamudo in primerno besedno zakamuflirano, kar pa je itak že njihov zaščitni znak.

Razlogov za tako reakcijo je več, zaenkrat se vanje ne bomo preveč spuščali. Ostaja pa nerodno dejstvo, da so pri Večeru ponovno (!!!) pošteno pihnili mimo, saj so se ( tako z gala večerjo, kakor vsaj eno nič-kaj-gala prebojnico) hoteli v novi medijski, zanje nič kaj bleščeči, realnosti repozicionirati, hkrati pa vesoljni Sloveniji naznaniti ta neki iluzorni “novi Maribor”, katerega trenutne faze vrh pooseblja županovanje Saše Arsenovića, menda junaka prihajajoče nove dobe onemogle štajerske prestolnice. Da je potem na letošnji prvi mestni Paradi (homoseksualnega) ponosa, ki je potekala pod pokroviteljstvom omenjenega, v objektive z njim pozirala prav anti-junakinja mučne zgodbe, je bodisi neverjetno ( in rdečim buržujem nič kaj ljubo) naključje bodisi znak od zgoraj (kot bi si to najverjetneje razlagali na drugi strani).  

Matrični odziv Švikartove

Kakor koli; vrnimo se raje k reakciji Švikart Žumerjeve. Ta je- pardon na zapisanem- tipično slovenska. Ali pa je tipično slovenska- če vam je ljubše- v načinu, kako je podana in kako bi jo morali doje(ma)ti mi, ostali, navadni, raja. Drugorazredni, preizkušeni, natrenirani, poučeni z nešteto aferami in medijsko-sodnimi obravnavami, v katerih so storilci navsezadnje žrtve, žrtve storilci, mi pa že čisto otopeli samo čakamo na naslednjo epizodo.

V svojem pojasnilu za javnost od te in take matrice ni odstopala niti Švikartova. Najprej nam je pobrenkala na strune senzibilnosti, rekoč, da je pomagala že mnogim. Iskala je opravičilo, torej. In razumevanje, kajpak. Za minule zasluge, seveda.

Zdaj… morda rahlo neumestno, pa vendar. Si predstavljate, da bi upravni odbor Boeinga, denimo- megalomana, ki je nedavno z zatajevanjem resničnih podatkov o modelu 737 MAX zakrivil dve letalski katastrofi s stotinami mrtvih- stopil pred javnost, zahtevajoč razumevanje slednje, ker da so se pa oni že večkrat izkazali kot prebojniki; med drugim so z znamenitim B747 postavili nove mejnike letalstva, z B17 in B29 pa izdatno pripomogli k predčasnemu koncu druge svetovne vojne, največje morije v zgodovini človeštva. “Tam” seveda to ni mogoče“tu” pač.

A Švikartova je- nezavedajoč se- že v štartu imela velik minus; skoraj istočasno z odbojkarsko-humanitarno evforijo, s katero si je družba dokazala, da lahko, se je zgodil tudi nameravani odpis Jankovićevih 29 mio EUR, pri katerih pa se je družba odločila, da več ne boPrenašalaMižalaGoltala.

Naslednja faza njenega sporočila je bilo poudarjanje istovetnosti in to kar dvojno. V isti sapi je dahnila, da je “denar potrebovala za tiskanje knjig” ( s čimer je javnosti hitela sporočiti, da je kulturna, prosvetljena, iluminatorna duša, ki jo skrbi za narodov blagor via duševna hrana), temu pa dodala še, da je “denar potrebovala za rešitev stanovanjskega problema”  (s čimer je popihala na dušo mlajšega dela populacije, kronično nezadovoljnega z obupno stanovanjsko politiko vseh dosedanjih vlad). “Šit,” je najbrž Švikartova pomislila, da bo pomislil povprečni slovenski državljan, ki ga take težave pestijo malodane kamor koli stopi, “ženska je ja ubogi slehernik; kot jaz, navsezadnje. Hotela je dobro, pa se ji je pač zalomilo!”

Kot je še poudarila, si je denar “samo sposodila” in ga bo “zagotovo, v najkrajšem možnem roku vrnila”. Vse skupaj je še napisala; tako na roko, za vtis pristnosti. Kot slehernik v stiski.

Tu pa je že storila prvo resno napako: posojilo je nominalno, pravno-formalno sklenila z društvom, dejansko pa sama s sabo, kar ji sicer statut ali pa(č) pravilnik društva- ki ju je najbrž spisala in zasnovala sama ali pa od kod prepisala, kar je sicer bolj v navadi takih- najbrž omogočata in dopuščata. Švikartova je tako– če smo že pri Mariboru, Dupleku in Dravskem polju- dreku dala focn, saj se je po eni strani skušala promovirati kot ranjena, ponižana in “na robu” intelektualka ( povsem primerno v Mariboru, kjer se pod Arsenovićem ponovno skuša združiti srp in kladivo), hkrati pa šla– in to odkrito, odprto in brez zadržkov- s tako prozorno zgodbo poniževati prav intelekt oz. zdravo-razumskost drugih. Za nameček teh, ki so ji v dobri veri dajali (ali pač nakazovali) denar.

Tako je Nataša Švikart Žumer- nesojena profesorica ( kar je še ena od njenih mnogih fasad; ženska menda nikoli ni končala pedagoškega študija sociologije in slovenščine, čeravno se je mnogim- med drugim tudi avtorju teh vrstic- predstavila ravno kot profesorica, enako pa v zadnjem članku “Kdo je Mariborčanka Nataša Švikart, ki si je “sposodila” 29.000 evrov, namenjenega malemu Galu? Večer naj bi jo predlagal za humanitarko leta!” zatrjuje spletni medij “E-Maribor”)- že v štartu zakockala vsako možno simpatijo, na katero je tako preračunljivo upala. Kar je sledilo, je bilo simptomatično: zavila se je v molk, ni prosila odpuščanja, še pokesala se ni. Kot že zapisano: čaka, da mine. Kar je preverjen recept.

Tako bi se zgodba tudi zaključila, če omenjena “humanitarka” ne bi poosebljala vrste sistemsko-procesnih napak; od tistih v zdravstvu in zavarovalništvu, do zakonodajnih, ki vse po vrsti dopuščajo take anomalije. Vmes so še mediji in politika, ki “človekoljubje” krvavo potrebujejo; tako za lastno promocijo, kakor zakrivanje dejstva, da smo ravno po njihovi zaslugi vedno manj humani, sočutni. Ko smo, pa se praviloma konča tako, kot se je tokrat. In se- žal- še bo.

V prihodnjih dneh vas vabim k razburljivemu branju, v katerem bom razgalil ozadje vsega blišča in bede delovanja povprečnih slovenskih “humanitarcev” a’la Nataša Švikart Žumer ter njihovih resničnih motivov in ciljev.

Švikartova trdi, da je denar potrebovala za rešitev stanovanjskega problema. Letos poleti si je privoščila več potovanj, med drugim tudi v Moskvo.

One thought on “Filmski Maribor

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: