V EU podpora schengenskemu svetu in postopnemu sprejemanju migracijskega pakta, po vzoru evroskupine ga podira tudi Slovenija, a Hojs hkrati proti predlogu možnosti finančne pomoči namesto sprejema migrantov

O včerajšnjem neformalnem zasedanju notranjih ministrov EU v Lillu je bilo na teh straneh že poročano, pa vendar je treba slednje dopolniti. Večina svetovnih medijev je namreč sinoči porčala, da so slednji podprli francoska predloga za vzpostavitev schengenskega sveta za okrepitev političnega vidika upravljanja tega območja in postopno sprejemanje migracijskega pakta. Gre sicer za načelno podporo, podrobnosti bo treba še doreči, je povedal francoski notranji minister Gerald Darmanin.

Predlog za krepitev političnega upravljanja schengenskega prostora so po besedah francoskega ministra članice sprejele s širokim konsenzom, prvi schengenski svet se bo sestal 3. marca, predlog za postopno sprejemanje migracijskega pakta v treh stopnjah pa so sprejele soglasno, je denimo poročala Slovenska tiskovna agencija (STA).

Tudi evropska komisarka za notranje zadeve Ylva Johansson je bila zadovoljna. Ozračje je bilo po njenih besedah zelo konstruktivno, obstaja priložnost za pravi in pragmatični napredek glede migracijskega pakta.

Da Slovenija močno podpira francoski predlog vzpostavitve schengenskega sveta po vzoru evroskupine, je sinoči v Lillu poudaril tudi notranji minister Aleš Hojs, pa poročajo na vladni spletni strani. Da pobuda uživa precejšnjo podporo, je še dejal, a da bo verjetno potrebnega precej časa za odločitve o delovanju tega novega telesa, saj da so vselej težave v podrobnostih.

Francoski predsednik Emmanuel Macron se odločno zavzema za bolj politično upravljanje schengenskega prostora. Francozi za krmilom EU predlagajo vzpostavitev schengenskega sveta, v okviru katerega bi večkrat na leto in v primeru krize opravili politični zdravstveni pregled schengna.

Zagotoviti je treba upravljanje schengna po vzoru upravljanja območja evra- da torej notranji ministri upravljajo schengen, kot finančni ministri upravljajo območje evra, je težnje ponazoril francoski notranji minister Gerald Darmanin.

Minister za notranje zadeve Ales Hojs (skrajno levo) ob začetku vladnega obiska Posavja.
(Fotografija je simbolična, avtor: Tamino Petelinšek, STA)

Hojs proti predlogu možnosti finančne pomoči namesto sprejema migrantov

Aleš Hojs je hkrati izrazil nasprotovanje francoskemu predlogu, da naj članice EU, ki ne želijo sprejeti migrantov v okviru sistema premeščanja, prispevajo finančno pomoč. Tega predloga ne bom podprl, ker se mi zdi, da je treba najprej celovito ovrednotiti, kaj vse je solidarnost, je pojasnil svojo odločitev.

Po njegovi oceni bi bil to nov dejavnik spodbujanja migracij, ter spomnil, da je bila Slovenija lani po številu prošenj za azil na prebivalca za Ciprom in Avstrijo na tretjem mestu v EU, kar da je neverjetno in nepredstavljivo.

Kot že uvodoma omenjeno, so notranji ministri EU na neformalnem zasedanju v Lillu razpravljali o svežih idejah, ki naj bi pospešile prenovo schengna in zagotovile preboj pri sprejemanju migracijskega pakta. Nauki Afganistana in migracijski pritiski preko Belorusije potrjujejo, da je oboje nujno.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: