Nizozemska bo do 25. februarja odpravila skoraj vse omejitve, povezane s covidom-19. Ob vse manj okužbah in hospitalizacijah bo v državi življenje ponovno normalno, je danes dejal nizozemski zdravstveni minister Ernst Kuipers.

Bari, restavracije in tudi nočni klubi se bodo vrnili na delovni čas pred pandemijo, medsebojna razdalja in zaščitne maske pa v večini krajev ne bodo več obvezne. Slednje bodo potrebne le v javnem prometu in na letališčih.

Kuipers je opozoril, da pandemije sicer še ni konec in da morajo ranljivi ljudje še vedno ostati previdni.

Po zadnjih podatkih nizozemskih zdravstvenih oblasti so v državi v zadnjem dnevu zabeležili dobrih 50.000 novih okužb s koronavirusom. Polno cepljenih je 86,3 odstotka Nizozemcev, starejših od 18 let, poživitveni odmerek pa je prejelo 60,6 odstotka odrasle populacije.

Romunsko ustavno sodišče po poti slovenskega in češkega.

Romunija po poti Češke in Slovenije- obvezne maske neustavne

Ustavno sodišče Romunije je danes za neustavno razglasilo uredbo, ki velja od leta 2020 in od državljanov zahteva, da nosijo maske za zaščito pred koronavirusom. Posledično so razveljavljene vse globe, ki so bile izdane zaradi mask, kar je razvoj dogodkov, ki je do potankosti enak slovenskemu.

Ustavno sodišče sicer ni nasprotovalo obveznemu nošenju zaščitnih mask samemu po sebi. Šlo naj bi namreč za formalno napako, saj romunska vlada pred uvedbo odloka ni pridobila z zakonom predpisanega strokovnega mnenja zakonodajnega sveta, ki svetuje vladi in parlamentu.

Romunski minister za zdravje Alexandru Rafila tudi sicer razmišlja o ukinitvi obveznega nošenja mask v začetku marca, če bi število obolelih za koronavirusom še naprej padalo, kot se dogaja zadnjih deset dni.

Država je sicer po precepljenosti proti covidu-19 med najslabšimi v Evropi, saj je polno cepljenih le 41,5 odstotka Romunov, prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

(mbo)