Uničene Sanje: žalostni ostanki največjega letala na svetu dostopni na ogled širši javnosti

(novica s komentarjem)
Splitska Slobodna Dalmacija prinaša zanimiv članek o usodi znamenitega sovjetskega letala "Mriya", kar v slovenščini dejansko pomeni sen, tudi sanje. 

Človeško življenje je neprecenljivo in nezamenljivo in čeravno v neposredni okolici letališča trupla dobesedno ležijo po cestah, zaton humanosti v Ukrajini na simbolni ravni nič bolje ne oriše kot uničeno letalo, ki je zaspalo za večno. (pripis avtorja)

Ukrajina po umiku ruske vojske iz okolice Kijeva znova nadzoruje letališče Hostomel, novinarska ekipa BBC-ja pa je včeraj prvič obiskala opustošene hangarje in si ogledala razbitino legendarne pošasti – Antonova An-225.

Največje letalo na svetu je bilo v hangarju na znamenitem letališču, ki je v prvih dneh vojne postal kraj intenzivnih bojev. Od največjega tovornega letala na svetu, edinega svoje vrste, ni ostalo tako rekoč nič.

"Sen" oz. "Sanje"; ukrajinski velikan Antonov 225 "Mriya".
(vir: splet, avtor neznan)
Njegovo ime je “Mriya”, kar v ukrajinskem jeziku pomeni “sanje”

Ukrajinski zunanji minister Dmitrij Kuleba, ki je v začetku marca prejel novico, da je bil Antonov 225 uničen, je dogajanje popolnoma pričakovano izkoristil za priložnostno propagando: “Rusija je morda uničila ‘Sanje’. Toda nikoli ne bo uničila naših sanj o močni, svobodni in demokratični evropski državi.”

Ukrajinsko državno obrambno podjetje je ocenilo, da bodo stroški obnove letala, v kolikor bo to sploh mogoče, tri milijarde dolarjev, kar se zdi zelo pretirana ocena.

Zanimivost: meščani so več ur čakali v vrsti pred letališčem, da bi si ga lahko ogledali.

Leta 2013 je uničeni zračni velikan pristal tudi na takratnem letališču Pleso Zagreb, s katerim si tamkajšnje novo mednarodno letališče dr. Franjo Tuđman deli zgolj vzletno-pristajalno stezo.

Naložil je 140-tonski transformator Končar in ga odpeljal v San Lorenzo na Filipinih.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: