EU je predlagala embargo na morsko surovo nafto iz Rusije, hkrati pa se je vzdržala uvedbe omejitev uvoza iz- za Madžarsko ključnega naftovoda- Druzhba. Gre za glavni madžarski vir uvoza surove nafte, EU pa je tako zadovoljila nasprotovanju Budimpešte.

Države članice bodo sicer postopno opustile uvoz surove morske nafte v šestih mesecih in rafiniranih naftnih derivatov v osmih mesecih, so viri povedali za Bloomberg.

Predlog bo Madžarski, ki je nasprotovala sporazumu, dal več časa za iskanje tehnične rešitve, ki bo ustrezala njenim energetskim potrebam. Obravnaval bo tudi pomisleke drugih neobalnih držav, vključno s Slovaško in Češko.

Po revidiranem osnutku bi Bolgariji podaljšali prehodno obdobje do junija ali decembra 2024, Hrvaški pa bi lahko odobrili izvzetje za uvoz vakuumskega plinskega olja. Komisija je predlagala tudi omejitev ponovnega izvoza ruske nafte, ki se dobavlja po cevovodih v druge države članice ali tretje države.

Ladja za prevoz utekočinjenega plina.
Gazprom: Rusija še naprej pošilja plin v Evropo prek Ukrajine

Rusija še naprej pošilja plin v Evropo prek Ukrajine, so potrdili v Gazpromu.

Iz ruskega proizvajalca plina so sporočili, da je dobava preko vstopne točke Sudža znašala 44,1 milijona kubičnih metrov, v primerjavi s 43,95 mio kubičnih metrov, kolikor so namerili v soboto.

Količina je še vedno manjša od tiste v začetku maja, ki je znašala 95,8 milijona kubičnih metrov, preden je Ukrajina zaradi vojne ustavila napeljavo skozi Kijev.

Zahtevo za dobavo plina prek druge vstopne točke, Sokhranovke v Ukrajini, je slednja po poročanju Reutersa zavrnila.

(mbo)