Komisija predvidoma o prijavah na razpis za večjo letalsko povezljivost. Vlada naj bi se pogajala tudi z nizkocenovci

Po izteku roka za oddajo vlog na razpis za večjo letalsko povezljivost Slovenije, ki je potekel opolnoči, se bo predvidoma že danes sestala komisija za dodelitev pomoči, ki vodi razpisni postopek.

Podrobnosti še niso znane, po poročanju spletnega portala Ex-Yu Aviation pa je zanimanje za državne subvencije veliko.

Da je sestanek komisije predviden za danes, so za Slovensko tiskovno agencijo (STA) včeraj pojasnili na infrastrukturnem ministrstvu. Drugih informacij do izteka razpisnega roka niso mogli posredovati.

Komisija ima za odprtje vlog sicer na voljo 15 dni od poteka roka za njihovo vložitev, odpiranje pa ne bo javno.

Predmet razpisa je dodelitev subvencij letalskim prevoznikom za začetek obratovanja novih prog za prevoz potnikov na slovenska letališča. Program predvideva subvencioniranje 50 odstotkov letaliških pristojbin, še prenaša STA.

Poznavalci: slovenska vlada se že tretje leto neposredno dogovarja s številnimi letalskimi prevozniki

Slovenska vlada sredstva prednostno namenja uvedbi letov iz države v Amsterdam, Atene, Berlin, Bruselj, Kopenhagen, Helsinke, Madrid, Prago, Dunaj in Skopje, na svoji spletni strani trdijo pri omenjenem portalu.

Če ostanejo dodatna sredstva, bo vlada čez poletje objavila drugi razpis za subvencioniranje drugega niza prog, vključno z Barcelono, Lizbono, Oslom, Parizom Orly, Prištino, Rimom Fiumicinom in Stockholmom Arlanda.

Za subvencije so v triletnem obdobju namenili skupaj 16,8 milijona evrov. Država bo krila 50 % vrednosti letaliških pristojbin, ki se nanašajo na posamezno pot. Od naštetih prednostnih destinacij se iz Ljubljane leti v Amsterdam in Helsinke, pri čemer slednja linija ostaja sezonska, poletni leti iz Aten pa bodo uvedeni prihodnji mesec.

Poleg tega namerava Wizz Air novembra letos uvesti storitve iz Skopja v slovensko prestolnico, potem ko je v Makedoniji zmagal na posebnem razpisu za uvedbo subvencioniranih letov iz te države.

Kar je pri tem posebej zanimivo, je trditev, da se slovenski vladi za izboljšanje letalske povezanosti države že od leta 2021 neposredno pogovarjata s številnimi letalskimi prevozniki. Kot morebitne operaterje naštevajo Lufthansa Group, Air Serbia, Croatia Airlines, LOT Polish Airlines in celo nizkocenovniki easyJet, Wizz Air in Ryanair.

Z Wizzom in Ryanairom je bilo izvedenih več sestankov, nazadnje konec januarja letos. Oba prevoznika sta predstavila destinacije, ki bi jih bila pripravljena lansirati iz Slovenije, a sta poudarila tudi, da so obstoječe pristojbine na ljubljanskem letališču previsoke.

Kar nikakor ne čudi- Slovenija je bila v prvem četrtletju letošnjega leta drugi najpočasneje okrevajoči letalski trg glede na rast števila potnikov v primerjavi s predpandemskim letom 2019, le za Slovaško (brez Ukrajine). Število potnikov na slovenskih letališčih je še vedno za dobrih 40 odstotkov manjše kot pred štirimi leti, zapišejo.

Članek je sicer v celoti – in z obilico zanimivih informacij, tez in razmišljanj – dostopen s klikom na sledečo povezavo: https://www.exyuaviation.com/2023/05/strong-interest-for-slovenian-airline.html

Letališča in letalske družbe iz celega sveta se bodo udeležile dogodka Routes Europe 2023

Ta bo naslednji teden od 9. do 11. maja v poljskem mestu Lodž, še poročajo pri Ex-Yu Aviation.

Dogodek omogoča zainteresiranim stranem, da se srečajo in se pogajajo o novih storitvah. Letališča iz nekdanje Jugoslavije, ki bodo sodelovala, vključujejo upravljavce Letališča Črne gore (Podgorica in Tivat) in Letališča Srbije (Niš in Kraljevo), pa tudi Dubrovnik, Ohrid, Osijek, Priština, Pulj/Pula, Skopje, Split, Zadar, Ljubljana, Beograd in Zagreb.

Od prevoznikov iz nekdanje Jugoslavije je svojo udeležbo doslej potrdila le Air Serbia. Jedro Routes Europe predstavljajo neposredna srečanja med deležniki potovalne industrije, ki potekajo ves čas trajanja dogodka in jim omogočajo načrtovanje prihodnjih operacij.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: