Število na novo okuženih in obolelih v sosednji državi nenehno pada. Včeraj so zabeležili 577 takih primerov; 14- dnevna incidenca je tako 142, a se po regijah zelo razlikuje. Še pred tednom dni je bilo okuženih 730, pred dvema pa 857 ljudi.

Omenjena incidenca je med boljšimi v EU, saj imajo v tem trenutku zgolj 4 države nižjo. Gledano po regijah oz. županijah, je ta pričakovano najnižja v Istri (42 na 100 000), sledi Požega (63), najvišjo pa znova beležijo v Splitsko-dalmatinski, je za hrvaške medije povedal epidemiolog Bernard Kaić.

Zanimivi so tudi podatki glede stranskih učinkov cepljenj: do današnjega jutra so prijavili 672 takih. Daleč največ, kar 655, si jih je “prislužil” Pfizer, cepivo Moderne pa preostalih 17, kar sicer ustreza količini uporabljenega cepiva obeh proizvajalcev. “Stranski učinki so pričakovani. Beležimo 29 alergijskih reakcij, vse se je končalo brez resnejših posledic,” je še dejal Kaić.

Manj optimistične pa so informacije v zvezi s širjenjem britanskega seva. Alemka Markotić, ravnateljica zagrebške Klinike za infekcijske bolezni “Dr. Fran Mihaljević” in medijsko najbolj izpostavljena oseba hrvaškega kriznega štaba je povedala, da so sekvence vzorcev opravili na njihovi kliniki. Šlo je za pričakovane mutacije na beljakovinah.

“Tik pred tiskovno konferenco so mi iz HZJZ (hrvaški ekvivalent slovenskemu NIJZ, op.avt.) sporočili, da posedujemo preliminarne rezultate za približno osem bolnikov. Pri enem potrjenih primerov gre za moškega, starega 50 let, napotenega iz ordinacije družinske medicine, klinika pa nima podatkov o njegovi trenutni klinični sliki.

Pri drugem primeru gre za 3,5 let starega otroka, ki ima simptome vnetja gastrointestinalnega trakta; visoko temperaturo, bruhanje in diarejo, okuženi so tudi starši. V tretjem primeru gre za 34 let starega moškega, o katerem nimamo dodatnih podatkov. Informacije so že posredovane pristojnim epidemiologom HZJZ, ki na terenu opravljajo dodatna vzorčenja in iščejo kontakte.

Hrvaški v boju z virusom kaže zelo dobro, a bi lahko širjenje britanskega seva trenutni optimizem kmalu zatrlo.

Včeraj smo v ECDC poslali prvo pošiljko 30-ih vzorcev iz različnih delov Hrvaške, vključno s tremi omenjenimi. Vse skupaj ni nikakršno presenečenje; bilo je samo vprašanje trenutka. Če sevi niso bili potrjeni, še ne pomeni, da niso bili prisotni. Zdaj so detektirani, sledi sekvencioniranje. Dobro novica je, da ne opažamo povečanega števila okuženih ali obolelih; posebej ne v povezavi s tem sevom.

Zaradi vsega v povezavi s tem sevom v številnih evropskih državah, pa moramo biti zelo previdni in izvajati vse ukrepe, da nas ne doleti usoda Irske, Velike Britanije ali Portugalske. Sicer pa je bilo pri nas enako okoli novega leta na področju Varaždina in Čakovca, kjer smo izolirali škotski sev in z njim povezano hitro širjenje okužbe,” je še povedala Markotićeva.

V neposredni bližini slovenske meje, torej, in skorajda le streljaj od Maribora, drugega največjega slovenskega mesta.

(mbo)