BITKA ZA REŠITEV SEZONE:

samo v Zagrebu bo za testiranje turistov na voljo kar 11 zasebnih klinik, na osrednjem Trgu bana Jelačića pa bo vzpostavljena tudi mobilna kontrolna točka.

Morda najpomembnejša včerajšnja novica iz soseščine bi skorajda ušla izpod radarja.

Hrvaška bo namreč od sredine aprila začela veliko akcijo za reševanje turistične sezone, ki je po regionalnem izbruhu britanskega seva novega koronavirusa za velikonočne praznike že doživela prvi fiasko. Sicer pri tem niso osamljeni, pa vendar.

Že čez nekaj dni bodo tako na Hrvaškem pričeli z akcijo prednostnega cepljenja turističnih delavcev, država pa bo, kot ugotavljajo hrvaški mediji, vsem zainteresiranim turistom sofinancirala ti. hitre (antigenske) teste na covid-19.

Tako mediji sosednje države navajajo, da bo že v ponedeljek Hrvaški zavod za javno zdravstvo (HZJZ) prejel natančne sezname tistih delavcev v turističnem sektorju, ki so izrazili željo po cepljenju in temu prilagodil cepilni načrt .

Hrvaška želi letošnjo poletno turistično sezono pričakati popolnoma pripravljena.

Kar je pri tem zavidanja vredno, ni samo dejstvo, da gre za kar približno 70.000 ljudi, pač pa, da ne gre zgolj za redno zaposlene.

Na seznam so tako uvrščeni tudi sezonski delavci, ki so v neposrednem stiku s turisti. Mednje uvrščajo receptorje v hotelih, marinah in kampih, kuharje in natakarje, delavce v potovalnih in drugih turističnih agencijah.

Prevedeno to pomeni, da naj bi Hrvaška na ta način neposredno pomagala tudi državam v regiji, saj prenekateri sezonski delavec prihaja iz območja Bosne in Hercegovine,

vse več pa jih je tudi iz Srbije, predvsem Vojvodine, in Kosova.

Ministrstvo za turizem je podatke že pridobilo od resornih združenj in ustanov; kar 70 odstotkov jih je izrazilo željo po sodelovanju v tej akciji prednostnega cepljenja.

Zanimivo bi bilo (iz)vedeti, kako na tem področju napredujemo v Sloveniji!

(mbo)