Kot poroča Slovenska tiskovna agencija (STA), je podpredsednica Evropske komisije Vera Jourova v pogovoru za bruseljski spletni medij EurActiv ocenila, da slovenski premier Janez Janša mednarodnega ugleda Slovenije očitno ne jemlje dovolj resno.

Na trditev je nadovezala domnevno dejstvo, da je vzdržno financiranje medijev v Sloveniji– vsaj po njenih besedah- ogroženo, še posebej zaskrbljujoč korak v napačno smer pa je dogajanje, povezano s Slovensko tiskovno agencijo.

Jourova je v širšem pogovoru o položaju evropskih medijev med drugim odgovarjala na vprašanje EurActiva glede vprašljivih strategij financiranja medijev v Sloveniji ter Janševih domnevno ciljno usmerjenih kampanj proti nekaterim medijem in posameznim novinarjem, še poroča v dogajanje vključena STA, ki pa nikjer ne omenja vloge slovensko evroposlanke makedonskega porekla Irene Joveve in predsednika LMŠ Marjana Šarca v včerajšnjem pogovora o vladavini prava in medijih, ki ga je gostila in izvedla prvoomenjena, predvajan pa je bil na FB kanalu Liste Marjana Šarca.

Kot je podpredsednica Evropske komisije še povedala, je v zadnjih pogovorih s slovenskimi ministri izrazila svojo zaskrbljenost. V zvezi z dogajanjem v Sloveniji sicer, kot je dodala, prejema številna pisma in prošnje za ukrepanje.

(mbo)