Reški nadškof Uzinić: “Ker jih Cerkev zavrača, homoseksualce prosim odpuščanja”

“Žal še vedno obstajajo katoličani, ki se s tem ne strinjajo in mislijo, da Kristusu in Cerkvi služijo z agresijo in nasiljem,”

je še dodal Mate Uzinić.

Kar malce presenetljiva novica je pred dvema urama prišla iz sosednje Hrvaške.

Reški nadškof Mate Uzinić je namreč javno prosil za odpuščanje homoseksualcev, ki se čutijo zavrnjene in prezrte, ker s strani Cerkve ne morejo dobiti obzirnega pastoralnega vodstva. Le-to naj bi jim bilo v skladu s post-sinodalno apostolsko pobudo “Amoris laetitia” papeža Frančiška, ki sicer govori o pastorali družin, zagotovljeno.

Monsinjor Mate Uzinić, koadjutor Reške nadškofije in apostolski administrator dubrovniške škofije, je obžalovanje v zvezi s prej omenjenim dejstvom izrazil na svoji Facebook strani, homoseksualce pa nagovoril ob mednarodnem dnevu boja proti homofobiji.

Opozoril je, da je v peticiji št. 250 zapisano: “Dolžni smo spoštovati vsako osebo, ne glede na njeno spolno usmerjenost, v njenem dostojanstvu in jo sprejeti s spoštovanjem ter se skrbno izogibati kakršnim koli znakom diskriminacije, zlasti kakršni koli obliki agresije in nasilja.”

V Zagrebu se na poziv reškega nadškofa še niso odzvali.

Takim ljudem in njihovim družinam smo prav tako dolžni zagotoviti obzirno pastoralno vodstvo, da bodo tisti, ki kažejo homoseksualna nagnjenja, dobili pomoč, ki jo potrebujejo za popolno razumevanje in uresničevanje božje volje v svojem življenju, je še dejal Uzinić v sporočilu.

“Žal mi je, da še vedno obstajajo katoličani, ki se s tem ne strinjajo. In zlasti, da obstajajo tisti, ki mislijo, da služijo Kristusu in Cerkvi z diskriminacijo, agresijo in nasiljem, žaljivkami in slabšalnimi komentarji proti homoseksualcem,” je izpostavil Užinić.

Užinić je v sklepno izraženi misli pozval k razumnosti in strpnosti, Cerkev pa poimenoval za “družino družin”. Na zagrebškem Kaptolu se na njegovo dejanje še niso odzvali.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: