V četrtem valu epidemije ponoven upad napotitev na prvi onkološki pregled

Iz Onkološkega inštituta Ljubljana so danes v obvestilu za javnost opozorili na upad napotitev na prvi onkološki pregled v četrtem valu epidemije covida-19 v zadnji tretjini lanskega leta. Bolnikov z rakom ni manj, le odkriti in zdravljeni bodo pozneje, kar lahko vodi v slabše izide zdravljenja, kakovost življenja in preživetje, so zapisali v sporočilu za javnost.

Razloga za upad napotitev na onkološke obravnave ne poznajo. Tako ni znano, zatrjujejo, če se ljudje v času epidemije s svojimi težavami niso obračali na osebne zdravnike, je bil otežen dostop do osebnih zdravnikov in specialistov ali pa je šlo za zmanjšanje napotitev s strani zdravnikov. Najverjetneje pa gre za kombinacijo različnih vzrokov, so poudarili na OI.

Izr. prof. dr. Irena Oblak, dr. med., strokovna direktorica OI je tako povedala, da je, žal, epidemija covid-19 pomembno vplivala na obravnavo bolnikov z rakom po vsem svetu in da so tudi na OI ves čas opozarjali, da ob epidemiji covid-19 ne smemo pozabiti na epidemijo raka.

“Poleg tveganj, ki jih predstavlja okužba z novim koronavirusom za bolnike z rakom, imata lahko zapoznela diagnoza ali okrnjena oskrba večji vpliv na širšo populacijo bolnikov z rakom. Kljub temu, da je bila v Sloveniji onkologija navedena kot izjema pri ukrepih za zajezitev širjenja virusa, kar ni bilo omogočeno vsem onkološkim centrom v tujini, je epidemija z ukrepi in različnimi širšimi družbenimi spremembami posredno vplivala na izvajanje in dostopnost do zdravstvenih storitev tudi na tem področju,” so zapisali.  

Število novih bolnikov z rakom v bolnišnicah značilno padlo, tudi v UKC Maribor. Le zakaj?!

Drugi in tretji val epidemije manj vplivala na število novih primerov bolnikov z rakom, manka diagnoz iz 2020 nis(m)o nadoknadili

V objavi še poudarjajo, da podatki glede števila novih bolnikov z rakom kažejo, da je v prvem valu epidemije v dveh največjih centrih, kjer se obravnavajo onkološki bolniki (na Onkološkem inštitutu in v UKC Maribor), število novih bolnikov z rakom v bolnišnici značilno padlo.

Enako velja tudi za število novo postavljenih diagnoz. Padec 2020 je bil do 30-%. Nadaljnje spremljanje je pokazalo, da sta drugi in tretji val epidemije manj vplivala na število novih primerov bolnikov z rakom – v povprečju so pozimi in spomladi 2021 zaznali približno 10 % manj novih onkoloških diagnoz.

Največji manko smo zaznali pri kožnih in krvnih rakih ter raku prostate. V drugi polovici leta 2021 je bilo število novih diagnoz primerljivo kot v letu 2019, vendar manka diagnoz iz prejšnjih let do konca lanskega leta nismo nadoknadili,” so še zapisali v zaskrbljujoči objavi, katere dele objavljamo in ki si jo lahko v celoti preberete na sledeči povezavi: https://www.onko-i.si/onkoloski-institut/medijsko-sredisce/novice/novica/onkoloski-institut-ljubljana-opozarja-da-epidemije-covid-19-se-ni-konec-ponovni-upad-napotitev-na-prvi-onkoloski-pregled-v-zadnji-tretjini-leta-2021

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: