Zanimivosti iz sveta: prva kavarna v kitajski lasti na znamenitem trgu sv. Marka, dobri obeti za nemško industrijo prireditev, dražja stanovanja na Hrvaškem

Poslovna klima za nemško industrijo prireditev se je precej izboljšala, prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Kazalnik, ki ga meri münchenski inštitut za gospodarske raziskave Ifo, se je februarja znižal na -21,6 točke, medtem ko je bil mesec prej pri -41,1 točke, so sporočili z inštituta.

Po oceni vodje raziskav pri Ifu Klausa Wohlrabeja so v industriji optimistični zaradi napovedanega rahljanja protikoronskih ukrepov.

Na ta račun so se precej izboljšala pričakovanja za prihodnost. Kazalnik se je na tem področju dvignil z -0,7 točke na 42,2 točke.

Po drugi strani pa ocena trenutnega stanja ostaja negativna, še izpostavlja Ifo, še poroča STA.

Torre dell'Orologio, Trg sv. Marka, Benetke.
V ponovni evropski razcvet očitno verjamejo tudi Kitajci

Na Trgu sv. Marka v Benetkah bo vrata odprla prva kavarna v kitajski lasti. Eno od kavarn, Gran Caffe Fulgenzi, je namreč prevzela kitajska podjetnica, odpreti pa jo namerava po razkošni prenovi, je poročala italijanska tiskovna agencija Ansa.

Nova lastnica kavarne, katere imena Ansa ni razkrila, v Benetkah živi in dela že več kot 30 let.

Bar bo sicer vodil njen sin z mlado ekipo, medtem ko bo hrano pripravljal beneški kuharski mojster. To pomeni, da bo ponudba temeljila na lokalnih specialitetah.

Nova kavarna pod oboki Stare prokuracije bo imela tudi zunanje sedišče, ki je bar doslej ni imel.

Cene nepremičnin na Jadranu so višje tudi od tistih
v hrvaški prestolnici.
Turizem še vedno dviguje cene nepremičnin na Hrvaškem

Povprečna cena ob nakupu novega stanovanja na Hrvaškem je lani znašala 13.713 kun ali 1810 evrov za kvadratni meter, kar je 7,8 odstotka več kot v letu 2020, kažejo podatki hrvaškega zavoda za statistiko, prenaša STA.

V Zagrebu je bila lani povprečna cena za kvadratni meter novega stanovanja 14.672 kun oziroma 1940 evrov, kar je 4,7 odstotka več kot leto prej.

V drugih hrvaških krajih je bilo ob nakupu novega stanovanja lani treba odšteti povprečno 12.577 kun oziroma 1660 evrov za kvadratni meter ali 12,3 odstotka več kot leta 2020.

Lani je bilo na Hrvaškem prodanih 4678 novih stanovanj, od tega 2594 v Zagrebu in 2084 v drugih krajih. Le 82 od vseh prodanih novih stanovanj je bilo del državnega socialnega programa, preostalih 4596 pa so prodala podjetja in druge pravne osebe.

Cene stanovanj so že tradicionalno višje v obmorskih oziroma turistični krajih, ne glede na namembnost novih stanovanjskih enot. še prenaša STA.

(mbo)

Komentiraj