Članice Nata so večinoma zadržane do zamisli o napotitvi mirovne misije Nata v Ukrajino, kar je ob obisku v Kijevu predlagal podpredsednik poljske vlade Jaroslaw Kaczynski. Menijo namreč, da je o tem glede na to, da je v Ukrajini vojna, še prezgodaj govoriti.

Po mnenju nizozemske obrambne ministrice Kajse Ollongren je treba najprej doseči prekinitev ognja in umik ruskih sil iz Ukrajine, med Ukrajino in Rusijo pa mora priti do neke vrste dogovora.

Zelo težko si je predstavljati mirovno misijo glede na intenzivnost vojne in obleganja mest, je pojasnila Ollongrenova ob prihodu na izredno zasedanje obrambnih ministrov Nata.

Estonski obrambni minister Kalle Laanet pa je dejal, da je mirovna misija ena od možnosti in da moramo preučiti vse možnosti, ki lahko pomagajo Ukrajini.

Ukrajinski begunci pri prečkanju reke Irpin pri Kijevu.
(foto: zajem zaslona; vir: splet)
Povečan priliv beguncev, DUTB in velenjska Era ter celjski Aero

Kar nas pripelje do tega, da bo število ljudi, ki bodo zapustili Ukrajino, sčasoma najbrž še naraslo. Svoj delež begunskega bremena bo predvidoma prevzela tudi Slovenija.

Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) je ravno zaradi pričakovanega večjega pritoka beguncev iz Ukrajine v Slovenijo pregledala objekte, ki jih ima v lasti. Vladi je v uporabo ponudila tri.

Predstavniki vlade so si objekte ogledali in potrdili primernost dveh objektov, poslovnih stavb Era v Velenju in Aero v Celju, je danes objavila DUTB.

Kot so pojasnili, pri tem sodelujejo z uradom vlade za oskrbo in integracijo migrantov, ki bo v imenu države poskrbel za ureditev in opremo prostorov, tako da bodo primerni za namestitev beguncev. Vse stroške, povezane z ureditvijo in uporabo objektov v času bivanja beguncev, bo nosila država.

(mbo)