Rusija trdi, da je v Ukrajini prvič uporabila hipersonične rakete.

Rusija je danes sporočila, da je njena vojska v Ukrajini včeraj prvič uporabila hipersonične rakete. Z njimi naj bi po lastnih trditvah uničili skladišče orožja na območju Ivano-Frankivska na zahodu Ukrajine, poročanje svetovnih medijev prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Letalski raketni sistem kinžal s hipersoničnimi raketami je uničil veliko podzemno skladišče raket in letalskega orožja, je danes sporočilo rusko obrambno ministrstvo.

Hipersonične rakete spadajo med novo orožje, ki ga razvija Rusija, ruski predsednik Vladimir Putin pa jih je ob predstavitvi označil za nepremagljive.

Na preizkusih leta 2018 naj bi rakete kinžal – beseda v ruščini pomeni bodalo – zadele vse cilje v oddaljenosti več kot tisoč kilometrov.

Ruske sile na poti v središče Mariupolja.
(foto: splet, Vojaški informator)
Ukrajina potrdila, da je izgubila dostop do Azovskega morja

Potem ko je ruska vojska včeraj sporočila, da se obroč okoli obleganega mesta Mariupolj oži, je danes ukrajinska vojska priznala, da so, kot so dejali, začasno izgubili dostop do Azovskega morja.

Rusija je sicer že od začetka marca trdila, da so njene sile ukrajinski vojski onemogočile dostop do Azovskega morja, ob katerem leži strateško pristanišče Mariupolj.

Tam naj bi danes po navedbah ukrajinske strani najhujši boji potekali za jeklarno Azovstal, ki leži na obrobju mesta.

Iz Mariupolja še naprej prihajajo poročila o grozljivih razmerah. Ljudem zmanjkuje vode in hrane, ni elektrike in ogrevanja, na ulicah ležijo trupla, mesto stalno obstreljujejo.

Ukrajinski poslanec Dmitro Gurin, čigar starši so ujeti v mestu, je za BBC razmere opisal kot srednjeveške.

Stanje na bojišču, kot ga rišejo ruski viri. (vir: splet)
Ruske sile popolnoma uničile vojašnico v Mikolajivu

V ruskem napadu pa je bila včeraj popolnoma uničena tudi vojašnica v mesto Mikolajiv na jugu Ukrajine.

Bojijo se, da bo število smrtnih žrtev zelo veliko, vendar uradnih podatkov za zdaj ni. Poslopje je popolnoma uničeno, potem ko ga je zadelo šest ruskih raket.

Rusi so strahopetno napadli vojake, ki so spali, je danes povedal guverner mikolajivske regije Vitalij Kim. Dodal je, da reševalna akcija še poteka, drugih podrobnosti pa ni navedel.

Župan Mikolajiva Oleksander Senkevič je povedal, da ruske sile, ki nadzorujejo sosednji Herson, od tam stalno bombardirajo mesto z okoli pol milijona prebivalci. Pojasnil je, da se napadi vrstijo tako hitro, da sploh ne uspejo razglasiti alarma.

Mikolajiv ima strateški položaj na jugu Ukrajine in je zadnje veliko mesto na črnomorski obali pred Odeso. Znano je tudi po ladjedelnicah, še navaja Slovenska tiskovna agencija (STA).

(mbo)