Pričakovano: Hrvaška bo odpravila večino covid-ukrepov še pred velikonočnimi prazniki

Odprava omejitev delovnega časa in covid-potrdil za vse kraje in dogodke, razen v ustanovah v zdravstvu in na področju socialnega varstva, sta del novega svežnja omilitvenih ukrepov, o katerih trenutno razpravljajo Štab za civilno zaščito in epidemiologi, ugotavlja hrvaško časopisje. 
Ukrepe naj bi odpravili do Velike noči.

Hrvaški mediji že nekaj dni špekulirajo o naslednjih potezah tamkajšnjih oblasti v zvezi z epidemijo novega koronavirusa. Skoraj zagotovo, navajajo, ti. covid-potrdila ne bi bila več potrebna, ukrepi na mejah pa ostajajo takšni, kot so; v skladu z odločitvami Evropske unije.

Največ pogovorov zadeva osnovne ukrepe, zatrjujejo dobro obveščeni. V ospredju je predvsem nošenje mask, ki so trenutno obvezne v vseh notranjih prostorih. Po trenutno prevladujočem mnenju bi ta ukrep podaljšali, a omejili na javni prevoz in trgovske centre. Za delova mesta, kjer so maske trenutno obveza, če ni mogoče vzdrževati predpisane razdalje, bo v veljavi le priporočilo.

Dubrovnik: hrvaški gostinci upajo, da bodo takšni prizori
postali preteklost.
Bolnišnični kazalniki kot merilo

Zelo verjetno bo na ravni priporočila tudi nošenje mask v kinematografih in gledališčih. Vse bolj verjetna se zdi tudi možnost, da gostinci spet pridobijo možnost koriščenja polnih kapacitet iz predpandemskega obdobja; gre predvsem za odpravo obvezne razdalje med mizami.

Pri razlagi se bodo strokovnjaki opirali na več utemeljenih razlogov. Odločilni so kazalniki iz bolnišnic, torej zmanjšanje števila hospitalizacij in bolnikov na respiratorjih. Beležijo tudi upad števila novookuženih, v prid odpravi ukrepov pa gre tudi dejstvo, da bo prebivalstvo vse več časa preživljalo na prostem. Trenutne razmere tako pričajo v prid popuščanja in vrnitve v bolj normalno življenje.

Ministrstvo za znanost in izobraževanje je medijem namignilo, da bo do odprav prišlo tudi v šolstvu. Maske bodo odpravljene na hodnikih, profesorjem pa bodo imeli možnost lastne izbire nošnje. Poleg tega se razpravlja o ukinitvi ​​edinega preostalega ukrepa znotraj učilnic: testiranja učencev v primeru, da je eden izmed njih pozitiven.

Glede nošnje mask v javnem prevozu si na Hrvaškem
še niso čisto edini.
Nove okužbe minevajo brez hudih simptomov

Oblasti pa ne načrtujejo prenehanja opozorilnih akcij in ozaveščanja širše javnosti. Treba bo spoštovati higieno ter razdaljo in prezračevanje.

Na Hrvaškem so bili večino časa pandemije v veljavi razmeroma blagi ukrepi, zdaj pa so jih po Evropi pred njimi omilile že številne države, ki so imele veliko strožji režim. Med prvimi je to storila Velika Britanija, kjer ukrepi tako rekoč ne obstajajo več, navajajo hrvaški mediji. V Švici so ukinili obveznost nošenja mask celo v javnem prevozu in zdravstvenih ustanovah.

Prav tako je bila deaktivirana aplikacija za sledenje stikov covid-19. Šli so še korak dlje in ukinili izolacijo obolelih, a pristojni še vedno pozivajo, naj ostanejo doma, če imajo simptome. Omilitev ukrepov utemeljujejo z visoko imunostjo prebivalstva in dobrim stanjem v bolnišnicah. Kljub temu so se odločili, da bodo vsaj še leto ohranili povečano pozornost. Obvezno nošnjo maske sta medtem ukinili in kot morebitni prihodnji ukrep zavrnili tako Nemčija kot Francija.

Stroka vendarle tudi ob popuščanju ukrepov opozarja na nov sev omikrona, t.i. XE, ki naj bi se širil 43 odstotkov hitreje od prvotnega, a na srečo ne povzroča hujših oblik bolezni.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: