Ministrstvo za delo bo danes v enkratnem znesku izplačalo dodatek za veliko družino. Družine s tremi otroki bodo prejele 424 evrov, družine s štirimi ali več otroki pa 516 evrov.

Prejelo ga bo 29.877 družin, v ta namen pa bo nakazanih več kot 13 milijonov evrov, so navedli na vladni spletni strani.

Upravičenec je eden od staršev pod pogojem, da imajo otroci in eden od staršev skupno stalno ali začasno prebivališče v Sloveniji.

Za vse upravičence do otroškega dodatka in za vse, ki so lani vložili vlogo za uveljavljanje pravice do dodatka za veliko družino, center za socialno delo odloči o pravici do dodatka za veliko družino po uradni dolžnosti. To pomeni, da ni treba vlagati posebne vloge.

Omenjena višina dodatka je usklajena z rastjo cen življenjskih potrebščin. Izplačana bo ne glede na to, kakšen znesek je v odločbi za letos, še sporočajo.

Fotografija je simbolična.
(Foto: Vidal Balielo Jr. on Pexels.com)
Kreditna sposobnost družin z otroki sicer še slabša

Kreditna sposobnost družin z otroki se je z aprilom zaradi dviga zneska za vzdrževanega družinskega člana za 11,63 evra na 248,92 evra po ugotovitvah Združenja bank Slovenije še poslabšala.

Kreditna sposobnost prebivalstva se je znižala že januarja, ko se je zvišala minimalna plača. 

Z daljšanjem dobe odplačevanja se učinek tega dviga še povečuje, tako da se je v primeru para s povprečno plačo in dvema otrokoma ter 15-letnega kredita njuna skupna kreditna sposobnost znižala za približno 12.000 evrov in znaša okoli 49.000 evrov, so zapisali.

Ob tem so na združenju bank izpostavili, da je obseg slabih kreditov prebivalstvu v Sloveniji zelo nizek, med najnižjimi v Evropi.

Strog makrobonitetni ukrep za preprečevanje rasti kreditiranja po mnenju združenja ni ne potreben, niti smiseln, na kar so Banko Slovenije opozorili že večkrat, je sinoči poročala Slovenska tiskovna agencija (STA).

(mbo)