Aprila z 58.081 brezposelnimi najnižja brezposelnost po letu 1990

Na Zavodu RS za zaposlovanje (ZRSZ) je bilo konec aprila registriranih 58.081 brezposelnih.

To je 4,1 odstotka manj kot marca in 26,7 odstotka manj kot aprila lani. Gre za najnižjo brezposelnost po letu 1990, ugotavljajo. Aprila se je na zavod na novo prijavilo 4098 oseb, kar je 5,1 odstotka manj kot marca in 5,3 odstotka več kot aprila lani.

V prvih štirih mesecih letošnjega leta je bilo na zavodu v povprečju prijavljenih 62.808 brezposelnih oseb, kar je 26,4 odstotka manj kot v primerljivem obdobju leta 2021.

Od 6551 brezposelnih oseb, ki so jih aprila odjavili iz evidence, se je zaposlilo oz. samozaposlilo 4428 oseb, kar je 23,8 odstotka manj kot marca in 21,3 odstotka manj kot aprila lani.

Med tistimi, ki so se zaposlili, je bilo največ prodajalcev, tajnikov, delavcev za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih, čistilcev, strežnikov in gospodinjskih pomočnikov v uradih in hotelih, zastopnikov za prodajo, skladiščnikov in uradnikov za nabavo in prodajo, delavcev za preprosta dela, voznikov, natakarjev, kuhinjskih pomočnikov, vzgojiteljev in pomočnikov vzgojiteljev in poslovnih sekretarjev, so še objavili pri ZRSZ.

Vzpodbudni podatki iz krovnega zavoda za zaposlovanje.
Najvišja brezposelnost v Murski Soboti, najnižja v Kranju

Iz evidence se je odjavilo skupaj 28.974 brezposelnih oseb, od teh 19.838 zaradi zaposlitve, kar je 20,2 odstotka manj kot v primerljivem obdobju leta 2021.

Stopnja registrirane brezposelnosti, ki jo izračunavajo na zavodu za zaposlovanje, je bila februarja 6,6-odstotna, kar je 0,3 odstotne točke manj kot januarja in 2,4 odstotne točke manj kot februarja lani. Stopnja je bila pri moških 6,1-odstotna in pri ženskah 7,3-odstotna. Najvišjo je imela območna služba Murska Sobota (9,3 odstotka), najnižjo pa Kranj (4,2 odstotka).

Povpraševanje po delavcih se je v tem obdobju v primerjavi z enakim obdobjem lani povečalo za 40,1 odstotka. Delodajalci so zavodu sporočili 59.617 prostih delovnih mest.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: