Kratke iz Ukrajine: ruska vojska napreduje, siloviti boji v Severodonecku, Herson bo zelo verjetno postal ruska provinca

Kot poroča RTV Slovenija, ki se sklicuje na britanski BBC, je “osvoboditev” Ljudske republike Lugansk, samooklicane proruske tvorbe na vzhodu Ukrajine, skoraj končana.

Tako naj bi danes izjavil ruski obrambni minister Sergej Šojgu, ki je dodal, da so ruske sile in proruski separatisti zasedli še več ozemlja v tem delu Ukrajine.

Ukrajinska vojska je potrdila, da ruske sile napredujejo na območjih Lisičansk in Severodoneck, rusko topništvo pa da onemogoča promet po strateško pomembni avtocesti med Bahmutom in Lisičanskom, od katere je oddaljeno pet kilometrov.

Pred vojno so separatisti sicer nadzorovali le manjši del ukrajinskih administrativnih pokrajin Lugansk in Doneck, ki skupaj tvorita Donbas, še poroča MMC RTV SLO.

Stanje na bojišču kot ga riše svetovni splet.
Šojgu: predali so se skoraj vsi militanti iz Azovstala, Duma spreminja zakon o vpisu v vojsko, Ukrajinci o stanju na bojiščih

Skoraj 2000 ukrajinskih vojakov in militantov iz jeklarne Azovstal v Mariupolju, ki je slednjič kapituliral, se je že predalo, še trdi ruski obrambni minister, poroča ruska tiskovna agencija TASS. Rusija je včeraj trdila, da se je predala več kot polovica ukrajinskih borcev v tovarni.

Spodnji dom ruskega parlamenta je na svoji spletni strani objavil predlog spremembe zakona, ki bi Rusom, starejšim od 40 let, in tujcem, starejšim od 30 let, omogočil vpis v vojsko.

Reuters poroča, da na spletni strani parlamenta piše: “Za uporabo visoko natančnega orožja, delo z orožjem in vojaško opremo je potrebno visoko natančno orožje. Izkušnje kažejo, da to postanejo pri starosti 40-45 let.”

Najnovejša posodobitev podatkov Generalštaba ukrajinskih oboroženih sil vsebuje sledeče nepreverjene trditve: “V zadnjih 24 urah je bilo v smeri Donecka in Luganska odbitih 14 sovražnikovih napadov, uničenih je bilo osem tankov, štirinajst enot bojnih oklepnih vozil in šest enot sovražnikove opreme. Enote zračne obrambe so sestrelile eno brezpilotno letalo Orlan-10.”

Trdijo tudi, da “ruske sovražne pomorske skupine v Črnem in Azovskem morju še naprej blokirajo civilne ladje.”

Rusko obstreljevanje v vzhodni ukrajinski regiji Luhansk je v zadnjih 24 urah terjalo 13 civilnih žrtev, pa je dejal regionalni guverner. Serhiy Gaidai je v izjavi za Telegram dejal, da je bilo dvanajst ljudi ubitih v mestu Severodonetsk, ena oseba pa je bila ubita v drugi skupnosti.

Dodal je tudi, da je bil ruski napad na Severodonetsk “neuspešen” in da so se ruske sile “umaknile”. Gre za območje, kjer so ruske čete prešle v ofenzivo. Sky News, ki je o tem poročal, ni mogel neodvisno preveriti nobene od teh trditev.

Domnevne ukrajinske gospodarske izgube.
(Vir: Ukranian News, TW)
Herson dokončno k Rusiji, se kuha napad na Odeso?

Novi guverner za Ukrajince okupiranega mesta Herson na jugu Ukrajine, ki ga je na ta položaj postavila Rusija, je dejal, da bo regija kmalu popolnoma integrirana v Rusijo.

Volodimir Saldo, ki so ga ruske sile imenovale po prevzemu nadzora nad območjem v začetku marca, je na spletnem omrežju Telegram zapisal, da bo slednje postalo “hersonska regija Ruske federacije“.

Njegov namestnik Kirill Stremousov je zapisal, da bodo državljani lahko zaprosili za rusko državljanstvo v prihodnjih tednih, ko se bodo razmere stabilizirale. Ukrajinski uradniki so nasprotno večkrat opozorili, da Moskva načrtuje lažni referendum o neodvisnosti v regiji in drugod.

Vendar ruski uradniki niso potrdili, da je aneksija okupiranih regij južne Ukrajine neizogibna, tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov pa je v začetku tega meseca dejal, da je prihodnost regije odvisna predvsem od volje prebivalstva, še poročajo svetovni mediji.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: