Pričakovano: DZ potrdil ministrsko ekipo 15. slovenske vlade, ki jo bo vodil Robert Golob

Poslanci državnega zbora so s 53 glasovi za in 28 proti potrdili ministrsko ekipo nove vlade, ki jo bo vodil Robert Golob, predsednik stranke Gibanje Svoboda.

Vladno ekipo so podprli poslanci Svobode, SD, Levice in poslanec madžarske narodne skupnosti Ferenc Horvath, poslanec italijanske narodne skupnosti Felice Žiža pa se glasovanja ni udeležil.

Slovenija je s tem dobila 15. vlado, ki jo bodo sestavljale stranke Gibanje Svoboda, SD in Levica.

Nova vladna ekipa bo, tako kot prejšnja, sprva štela 17 ministrov, trije bodo brez resorja, še poroča Slovenska tiskovna agencija (STA).

Vseh 17 ministrov nove vlade je pred DZ že zapriseglo, da bodo spoštovali ustavni red, ravnali po svoji vesti in z vsemi svojimi močmi delovali za blaginjo Slovenije.

Kar ni uspelo z Erjavcem, je zdaj z Golobom.
Vsaj kar se naskoka na oblast tiče.
Kdo izstopa, kaj lahko pričakujemo?

Znova velja izpostaviti vodilni trojček, za katerega se zdi, a zgolj zdi, da drži vse niti v svojih rokah. Njihove besede, napovedi in pogojno imenovano vizijo velja še enkrat ponoviti, da bi se kmalu videlo, česa so zmožni.

Zaradi specifičnih in zelo zapletenih mednarodnih in notranjih odnosov namreč v nasprotju z ostalimi vladami ne bodo deležni stotih dni miru.

Robert Golob, mandatar– doktoriral je na ljubljanski fakulteti za elektrotehniko, kjer se je pozneje kot docent tudi zaposlil, danes pa je tam izredni profesor. Je avtor številnih znanstvenih objav in referatov s področja trgov, optimizacije virov energije in načrtovanja elektroenergetskega sistema.

Napoveduje drugačen pristop v politiki od dosedanjih političnih elit. Poudarja tudi skrb za ranljive in socialno ogrožene skupine državljanov ter sodelovanje in dialog s sindikati in širšo civilno družbo.

Med ključnimi prioritetami nove vlade bodo izhodna covidna strategija, spopadanje z energetsko draginjo in dražitvami hrane, napoveduje tudi spremembe v javnih nastopih in politični kulturi.

Tanja Fajon, zunanja ministrica– zavzemala se bo za iskanje rešitev za odprta vprašanja s Hrvaško v dobrososedskem duhu in ob doslednem spoštovanju zavez o spoštovanju odločitve arbitražnega sodišča ter za vključevanje Hrvaške v schengen, evroobmočje in OECD ob izpolnjevanju pogojev.

Prav tako se bo zavzemala za čimprejšnjo rešitev vojne v Ukrajini, kar bo po njenih besedah mogoče doseči le z dialogom. Napovedala je vnovičen pregled postopkov imenovanja veleposlanikov tik pred koncem mandata nove vlade.

Luka Mesec, minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti in podpredsednik vlade– danes je koordinator stranke Levica, po slabem rezultatu na tokratnih volitvah je ponudil odstop, a mu je svet stranke izrekel zaupnico.

Zavzemal naj bi se za blaginjo za vse, ne le za peščico; proti revščini in prekarnosti; za minimalno pokojnino za polno delovno dobo vsaj 700 evrov neto ter dvig minimalne plače na 800 evrov; za debirokratiziratizacijo postopkov na socialnem področju; za okrepitev delovne inšpekcije.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: