Rusko obrambno ministrstvo je objavilo, da je bilo v Ukrajini ubitih 51 plačancev iz BiH, Ministrstvo za varnost BiH pa te in take obtožbe kategorično zanika. 

Rusko ministrstvo je danes sporočilo, da je od začetka vojne v Ukrajini na bojišča te države prispelo 167 državljanov BiH. Trdijo, da je bilo od omenjenih 51 ubitih, 46 pa jih je zapustilo bojišče. Navedli so še, da je trenutno v Ukrajini 70 državljanov BiH.

Ministrstvo za varnost BiH zanika ruske obtožbe in pravi, da do tovrstnih informacij skupaj z drugimi varnostnimi agencijami ni prišlo, piše BiH spletni portal Klix.

“Ministrstvo za varnost BiH in varnostne agencije imajo informacije o odhodu dveh državljanov BiH na bojišče v Ukrajini (enega na strani Ukrajine in drugega na strani Rusije), zato so podatki o odhodih in ubitih državljanih BiH- kot poročajo tukajšnji mediji, ki se sklicujejo na ruske vire- popolnoma neresnični,” piše v odzivu ministrstva.

Spomnimo: isto rusko ministrstvo je v soboto sporočilo je bilo od 24. februarja na ukrajinskem bojišču ubitih 74 Hrvatov. 
V to državo naj bi prišli 204. hrvaški državljani; 74 naj bi jih bilo ubitih, 51 naj bi jih odšlo iz države, ostalo naj bi jih 79. 
Uradni Zagreb je objavo označil za neverjetno laž. 

Tudi pristojno hrvaško ministrstvo je odgovorilo, da sta po njihovih podatkih v Ukrajini zgolj dva Hrvata (sumijo sicer, da bi jih lahko bilo več, vendarle pa število ni niti dvomestno). Oba sta poročena z Ukrajinkama; enega so zajele ruske sile, a je živ, z njim po njegovih besedah dobro ravnajo, v ukrajinskih vojaških enotah je končal med splošno mobilizacijo. Drugi je bil na enem tamkajšnjih bojišč ranjen in se je že vrnil v Zagreb na zdravljenje.

Mnogi sumijo, da se za ruskimi objavami o plačancih iz Hrvaške in BiH
skrivata Republika Srbska in tamkajšnji premier Milorad Dodik.
Kazni za prehod na stran bojišča

Odhod državljanov BiH na tuja bojišča je sicer kaznivo dejanje, povezano s terorizmom in terorističnimi dejavnostmi. Zakon je bil leta 2014 spremenjen in predpisuje zaporne kazni do 10 let. Razlog za sprejetje zakona je bil odhod večjega števila državljanov BiH na bojišča v Siriji.

Kdor se kakor koli pridruži tuji vojski, paravojaški ali parapolicijski formaciji, je obsojen na tri leta zapora, sporočajo iz BiH. Navajajo tudi primer Gavrila Stevića, državljana BiH srbskih korenin, ki je bil sodno preganjan, ker je- ob izbruhu spopadov na Krimu in v Donbasu- leta 2014 več tednov preživel v Ukrajini.

Sodišče v BiH je Steviča oprostilo, ker je bilo ugotovljeno, da je v Ukrajino odšel iz humanitarnih razlogov, še piše Klix.

(mbo)