Kranjska občina in ministrstvo skupaj v sanacijo odlagališča v Lazah; Škocjanu se obeta kulturno-turistični center dr. Ignacija Knobleharja

Mestna občina Kranj in okoljsko ministrstvo sta se dogovorila o sodelovanju pri sanaciji starega nedovoljenega odlagališča nad industrijsko cono Laze v Stražišču.

Občina bo uredila prostorske dokumente, ministrstvo pa bo izvedlo in financiralo prehodne raziskave terena ter pripravilo program ukrepov za sanacijo, če bodo izsledki to narekovali.

Kranjski župan Matjaž Rakovec je zadovoljen, da so z ministrstvom našli skupno pot k celostni ureditvi industrijskega območja Laz, ki nujno vključuje tudi preverbo vpliva starih odlagališč odpadkov nad Lazami na širše območje z vodotoki.

Na območju industrijske cone sta sicer dva glavna vira onesnaževanja, poroča Slovenska tiskovna agencija (STA)..

En del so objekti in naprave, ki ležijo znotraj cone, drugi vir pa območje opuščenega odlagališča odpadkov iz industrije in gospodinjstev iz obdobja 1960-1975.

Kranj čakajo pomembna obnovitvena in sanacijska dela.
V Škocjanu stavijo na uglednega rojaka

V dolenjski Občini Škocjan, naj bi v prenovljenem škocjanskem starem župnišču do konca leta 2024 uredili Kulturno turistični center dr. Ignacija Knobleharja z njegovo muzejsko zbirko.

Očitno je, da pri svoji prepoznavnosti stavijo na uglednega rojaka iz 19. stoletja; dr. Ignacij Knoblehar je bil namreč slovenski misijonar v Afriki in raziskovalec reke Nil.

Naložbo so skupaj z davkom ocenili na nekaj več kot 1,57 milijona evrov, zanjo pa si skušajo Škocjanci zagotoviti dober milijon evrov državne podpore, je povedal škocjanski župan Jože Kapler.

V primeru odobritve projekta naj bi dela začeli julija prihodnje leto in jih predvidoma končali novembra 2024.

Projekt podpira tudi Škofija Novo mesto, ki se zavzema za Knobleharjevo večjo prepoznavnost, še poroča STA.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: