Otok v primežu največje železniške stavke v zadnjih 30 letih, že včeraj stavka povzročila odpoved vseh odhodnih letov iz Bruslja

Velika Britanija se je danes v jutranji konici soočala s prometnim kaosom, potem ko je železniško osebje zaradi vse višjih življenjskih stroškov začelo največjo stavko na železniškem omrežju v več kot treh desetletjih.

Zaradi stavke naj bi bilo odpovedanih okoli 80 odstotkov vlakov, zato so ljudje iskali druge načine prevoza, poročanje svetovnih medijev prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Več kot 50.000 članov sindikata delavcev v železniškem prometu RMT bo stavkalo tudi v četrtek in soboto. Danes so se stavki pridružili tudi delavci londonske podzemne železnice.

Britanski minister za promet Grant Shapps je stavko obsodil in dodal, da spominja na pretekle temačne dni iz 70 let prejšnjega stoletja.

Na drugi strani pa je generalni sekretar sindikata Mick Lynch kot nedopustno ocenil ponudbo zvišanja plač, ki ni usklajena z inflacijo, ki je dosegla 40-letni vrh in še narašča.

Londonska podzemna železnica- znameniti "The Tube".
(Foto: Roy Reyna on Pexels.com)
Stavka povzročila odpoved vseh odhodnih letov iz Bruslja

Osrednje bruseljsko letališče Zaventem je včeraj odpovedalo vseh 232 odhodnih letov, potem ko se je večina varnostnega osebja pridružila vsesplošni stavki v državi, s katero zaradi naraščajoče inflacije zahtevajo višje plače.

Nemoteno je pristala zgolj četrtina dohodnih letov, medtem ko tovorni promet ni bil prizadet, je poročanje svetovnih medijev prenesla STA.

V centru Bruslja je sicer kot del vsesplošne stavke potekal tudi protestni shod, ki naj bi se ga udeležilo med 70.000 in 80.000 ljudi, navedbe policije in ocene sindikatov navajajo tuje agencije.

V tem tednu je sicer napovedanih več stavk v transportnem sektorju po vsej Evropi, med drugimi že uvodoma omenjena največja stavka na železniškem omrežju v Veliki Britaniji v zadnjih 30 letih.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: