Severovzhodno Slovenijo sinoči zajelo močno neurje; na Štajerskem in Koroškem toča, podrta drevesa in razkrita ostrešja (video)

Severovzhodno Slovenijo je sinoči nekaj pred 22. uro zajelo močno neurje, ponekod pa je padala tudi toča, je poročala Slovenska tiskovna agencija (STA).

Gasilci so na Štajerskem in Koroškem s cest in vozil odstranjevali drevesa, pomagali pri začasni sanaciji več streh in odstranili podrt drog javne razsvetljave, so objavili na spletni strani Uprave RS za zaščito in reševanje.

Po prvih sinočnjih podatkih je neurje največ škode povzročilo na območju Dravograda, Slovenj Gradca, Maribora in Prevalj. Uprava za zaščito in reševanje o morebitnih poškodovanih sinoči še ni imela podatkov.

Sinoči je bila huda ura v Mariboru in okolici.

Gasilci so podrta drevesa odstranjevali tudi iz električnih vodnikov in vozil ter sanirali odkrite strehe.

V današnjem jutranjem poročilu, ki ga prenaša STA, je po navedbah Uprave RS za zaščito in reševanje pozno večerno neurje poškodovalo tudi “drugo infrastrukturo.”

V Šmartnem pri Slovenj Gradcu je tako odkrilo streho cerkve, največ posredovanj gasilcev pa so zabeležili v Mariboru.

Po besedah Primoža Osojnika, poveljnika Gasilske brigade Maribor, je šlo večinoma za odstranjevanje podrtih dreves, zabeležili pa so tudi tri odkrite strehe. Pomagali so tudi pri sanaciji podrtega večjega šotora in spomenika pri eni od mariborskih gimnazij.

Predvidoma gre za II. gimnazijo Maribor, v okolici katere je sicer močan veter izruval več prometnih znakov in povzročil drugo škodo.

Kar nekaj nevščenosti je bilo tudi v okolici novega Mercator centra na Taboru. Po pričevanju očividcev naj bi siloviti naleti vetra ob nastanku neurja podrli ograjo gradbišča nove poslovne stavbe Zavarovalnice Sava, na mimo vozeče avtomobile pa naj bi padale vreče z gradbenim materialom. Nič bolje je niso odnesli lastniki avtomobilov, parkiranih na velikem parkirišču omenjenega trgovskega centra. Navedbe sicer niso uradno potrjene.

Občino Dravograd je prav tako zajelo neurje z močnim vetrom in točo. Močno neurje je bilo tudi v Občini Prevalje. Na ceste se je podrlo več dreves, meteorna voda je zalila kletne prostore stanovanjskega objekta in poslovne prostore. Na Lešah je voda zalila prostore osnovne šole.

Nekaj močnih nevihtnih celic je sinoči nastalo na območju avstrijske Koroške in Štajerske, od koder je vsaj eno močnejšo zaneslo tudi k nam. V okolici Gradca (Graz) so zabeležili točo v velikost oreha in tenis žogic, po poročanju spletnega portala Neurje.si, ki se sklicuje na Flightradar, pa je bilo območje branjeno s protitočnimi letali.

Kako je bilo v trenutkih neposredno pred in med silovito nevihto v Mariboru, si lahko ogledate na priloženih videoposnetkih.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: