Bolgari oktobra na četrte volitve v manj kot dveh letih, raste podpora proruskim strankam

Bolgarski predsednik Rumen Radev je včeraj za 2. oktober razpisal nove parlamentarne volitve, že četrte v manj kot dveh letih, je sinoči poročala Slovenska tiskovna agencija (STA).

Do predčasnih volitev bo državo vodila začasna vlada pod vodstvom Galaba Doneva, dosedanjega predsednikovega svetovalca za področje demografije in socialnih politik.

Potem ko se je minuli teden poskus Bolgarske socialistične stranke, da bi oblikovala novo vlado, končal brez uspeha, je bil Radev v skladu z ustavo primoran razpustiti parlament in sklicati nove volitve.

Poskus je bil namreč že tretji neuspeli poskus oblikovanja nove vlade, potem ko je parlament vladi premierja Kirila Petkova junija izglasoval nezaupnico.

55-letni Donev je včeraj prav tako že imenoval 20-člansko ministrsko ekipo, ki bo upravljala z državo do oblikovanja nove vlade, je še poročala STA.

Fotografija je simbolična.
(Foto: Lubomir Vladikov, Pexels.com)
Problem inflacije in nabave plina

Da bo Donev prednostne naloge nove začasne vlade predstavil v torek, kar so sporočili iz njegovega urada, pa so sinoči poročali svetovni mediji.

Ti poudarjajo, da se Bolgarija spopada z naraščajočo inflacijo, težavami pri dobavi plina in drugimi posledicami vojne v Ukrajini. 

Imenovanje 55-letnega Doneva, svetovalca predsednika vlade za socialne zadeve, si razlagajo kot znak, da bo prednostna naloga začasne vlade zaščita gospodinjstev pred naraščajočimi cenami, denimo poroča Reuters.

To bi lahko vključevalo obnovitev uvoza plina iz Rusije, ki je bil prekinjen pod vlado Petkova, ki je po začetku invazije zavzela ostro linijo do Moskve.

Nekdanji premier je prav tako izgnal 70 ruskih diplomatov, ki jih je obtožil vohunjenja, in zavrnil plačilo ruskega plina v rubljih, nakar je Moskva prekinila dotok plina Bolgariji, ki je bila popolnoma odvisna od tega energenta.

Podpora nacionalističnim in proruskim strankam narašča

Petkova vlada, ki je na oblast prišla z obljubami o boju proti korupciji, je padla le pol leta po prevzemu oblasti.

Od takrat je imela tri neuspešne poskuse, da bi si zagotovila večino v parlamentu, kar je poglobilo politično krizo, ki bi lahko ogrozila milijarde evrov iz sklada Evropske unije za oživitev gospodarstva in zmotila načrte za uvedbo evra leta 2024.

Ankete napovedujejo, da bodo oktobrske volitve spet vodile v razdrobljen parlament. Sredinska PP Kirila Petkova je povezana z GERB, desnosredinsko stranko nekdanjega premierja Bojka Borisova.

Raziskave kažejo, da razpadniki, ki so do junija sestavljali koalicijsko vlado, nimajo veliko možnosti za sestavo nove koalicije po volitvah, pa tudi, da raste podpora nacionalističnim in proruskim strankam.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: