Letalski promet je zelo odvisen tudi od vremenskih razmer, na vladni spletni strani opozarja Agencija Republike Slovenije za okolje (ARSO).

Na področju Evrope tako za optimizacijo, stalno prilagajanje letalskih prometnih tokov in kapacitet skrbi organizacija EUROCONTROL s sedežem v belgijskem Bruslju.

Tu je organiziran tako imenovan upravljalec omrežja (Network Manager center– NMOC), ki spremlja in načrtuje letalske tokove. Njegova primarna naloga je zagotavljanje varnosti in učinkovitosti letalskih operacij. 

Na sedežu NMOC je v poletnih mesecih, ko je v Evropi veliko nevihnega dogajanja, prisoten tudi dežurni letalski meteorolog. 
Te dni je v vlogi svetovalca za vremensko razmere eden od slovenskih letalskih meteorologov prognostikov. 

Ta dnevno pripravlja napoved neviht na področju Evrope, 
spremlja razmere in se posvetuje z osebjem, ki skrbi za letalsko omrežje. 

Meteorolog pripravlja dnevne povzetke napovedi nevihtnega dogajanja nad Evropo, da lahko načrtovalci kapacitet prometnih tokov predvidijo področja z morebitnimi motnjami in bolj učinkovito in varno načrtujejo kapacitete zračnega prostora nad Evropo.

O napovedovanju neviht v letalski meteorologiji, še opozarjajo pri Arso, je posnet tudi ARSO podcast št. 76, ki je dostopen na sledeči povezavi https://www.meteo.si/met/sl/interesting/.

(mbo)