Začetek leta z rekordnimi temperaturami: v Mariboru trenutno 16°C, že zjutraj 12°, kolikor je bilo opolnoči v Ljubljani

V Sloveniji smo leto 2023 pričakali ob rekordno toplem vremenu, poroča Slovenska tiskovna agencija (STA).

Temperature so se ponekod na novoletno jutro povzpele tudi nad 15 stopinj Celzija. “To pa je zagotovo najtoplejši začetek leta, odkar opravljamo meritve,” je tiskovni agenciji povedal dežurni meteorolog na agenciji za okolje Blaž Šter.

Najtopleje je bilo zjutraj ob 7. uri v Dobličah pri Črnomlju, kjer se je živo srebro povzpelo do 15,2 stopinje Celzija, kažejo podatki.

Podobno je bilo tudi drugje po državi: v Kočevju in na Ptuju so izmerili 13,8 stopinje Celzija, v Celju in Rogaški Slatini 13,2 stopinje in v Litiji 13 stopinj Celzija.

Temperature po Evropi so res nekoliko nenavadne, a samo nekoliko.
Še bo toplo, tako vreme vendarle ni tako nenavadno

Le malce hladneje je bilo ob tej uri v Ljubljani, in sicer 12,1 stopinje Celzija. Natanko 12 stopinj pa so v glavnem mestu izmerili opolnoči, ko je toplo vreme privabilo na silvestrovanje v središče mesta več tisoč ljudi, med njimi številne tuje turiste.

Malce hladneje je bilo sicer v Mariboru, kjer so opolnoči namerili slabih 8 stopinj Celzija, pred jutrom je temperatura padla na 6, a se še pred dopoldnevom kmalu povzpela na 12 stopinj Celzija.

Trenutna temperatura in napoved za Maribor.

Podobno toplo bo tudi še v prihodnjih dneh, še poroča STA. Dodajmo, da to potrjujejo tudi prognoze mednarodnih vremenarskih ustanov, kot zanimivost pa tudi, da so temperature marsikje v notranjosti trenutno višje kot tiste ob Jadranskem morju.

Velja še omeniti, da je v zadnjih osmih letih zaporedje števila dni s temperaturo višjo kot deset stopinj dalo lestvico 4-6-0-7-1-5-0-3, kar pomeni, da pojav ni tako nenavaden in redek, kot se marsikomu zdi.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: