Putin: Rusko gospodarstvo je v celotnem letu 2022 padlo za 2,5 odstotka. Von der Leyen: EU bo vztrajala pri pomoči Ukrajini

Ruski predsednik Vladimir Putin je včeraj dejal, da se bo rusko gospodarstvo leta 2022 verjetno skrčilo za 2,5 odstotka, kar je precej manj od napovedi strokovnjakov in kaže oziroma dokazuje, da je odporno na vse ukrepe, ki so jih proti njemu uvedle zahodne države.

Putin je na srečanju z najvišjimi uradniki, vključno z ministrom za finance in predsednikom ruske banke, dejal, da je treba spodbujati rast plač. “Trenutna dinamika je boljša od številnih strokovnih napovedi,” je dejal.

Po podatkih ministrstva za gospodarski razvoj je v obdobju od januarja do novembra 2022 ruski BDP sicer konstantno padal, a vsega skupaj le za 2,1 odstotka, je dejal Putin.

“Nekateri naši domači strokovnjaki, da ne govorimo o tujih strokovnjakih, so napovedovali upad (ruskega gospodarstva) od 10 do 15 odstotkov, pa tudi 20 odstotkov. Ko gre za celotno leto, pričakujem upad za 2,5 odstotka,” je zadovoljno dejal Putin.

Zaradi agresije na Ukrajino so zahodne države proti ruskim gospodarskim subjektom uvedle paket sankcij, ki so vendarle prizadele nekatere gospodarske panoge.

Med drugim so največje ruske banke izključili iz SWIFT-a, komunikacijskega sistema za finančne ustanove, oviran pa je tudi ruski dostop do tehnologije ter izvoz nafte in plina, ki sta ogromen vir ruskega dohodka.

Vlada in ruska centralna banka priznavata te težave, vendar Moskva pravi, da je njeno gospodarstvo težko in da se sankcije vračajo proti Zahodu kot bumerang, saj spodbujajo inflacijo in naraščajoče cene energije.

Moskva, poslovno središče.
(Foto: Aghyad Najjar, Pexels.com)
Von der Leyen je obljubila, da bo EU vztrajala pri pomoči Ukrajini

Pri podpori Evropske unije Ukrajini ne bo “recesije”, je v torek v Davosu dejala Ursula von der Leyen, predsednica Evropske komisije (EK).

V govoru svetovnim voditeljem, zbranim na Svetovnem gospodarskem forumu, je Von der Leyen dejala, da bo EU “vztrajala, dokler bo potrebno, in stala ob strani našim ukrajinskim prijateljem”.

Izplačilo prve tranše treh milijard evrov pomoči Ukrajini od skupnega svežnja, vrednega 18 milijard evrov, v torek “je močno sporočilo”, namenjeno pomoči finančni stabilnosti Ukrajine, je dejala.

Predsednica EK je še povedala, da bo EU še naprej pomagala Ukrajini pri obnovi oskrbe z elektriko, ogrevanjem in vodo, predvsem po zadnjih ruskih raketnih napadih ter da bo dolgoročno pomagala pri obnovi države.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: