Hrvaški mediji: slovensko ministrstvo prižgalo zeleno luč, Krško lahko obratuje še 20 let

Da jedrska elektrarna letno pokrije približno 20 odstotkov slovenskih in približno 16 odstotkov hrvaških potreb po električni energiji, so zadnje dni v hrvaških medijih poudarjali strokovnjaki.

Jedrska oziroma Nuklearna elektrarna Krško, ki je v solasti Hrvaške elektroprivrede (HEP) in slovenske GEN Energije, bo lahko delovala še najmanj naslednjih 20 let, do konca leta 2043, sporočajo, kar v tamkajšnji javnosti- in glede na trenutno svetovno energetsko krizo- pretežno odobravajo.

Slovensko ministrstvo za okolje in prostor je namreč izdalo okoljevarstveno soglasje za podaljšanje obratovanja nuklearke, o čemer so javnost uradno že obvestili in sicer v ponedeljek popoldne.

Podaljšanje obratovanja NEK na podlagi pridobljenega okoljevarstvenega soglasja je strateškega pomena za energetiko Hrvaške in Slovenije z gospodarskega, energetskega in okoljskega vidika, še posebej v razmerah sedanje energetske krize, strnejo hrvaški mediji.
Jedrska elektrarna Krško (JEK oziroma NEK).

Nuklearna elektrarna Krško je bila predana v obratovanje leta 1983 in s povprečno letno proizvodnjo približno 5,6 TWh (5,6 milijarde kilovatnih ur), ki se enakomerno razdeli med Hrvaško in Slovenijo, letno pokriva približno 20 odstotkov slovenskih potreb in približno 16 odstotkov hrvaških potreb po električni energiji, sklenejo hrvaški mediji.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: