Skrivnost ameriško- zavezniške tankovske dobrohotnosti

Alžirski spletni medij MenaDefense se je že pred uradno nemško-ameriško odločitvijo o pošiljanju zahodnih tankov v Ukrajino razpisal o drugi plati skrivnostne- pa dajmo ji reči- zavezniške dobrohotnosti.

Tako so 22. januarja objavili članek z naslovom Maroko ponuja svoje tanke Ukrajini, v katerem so podrobno opisali, kako potekajo menjave orožja po principu staro za novo, le da staro konča na evropskem bojišču, novo pa pretežno prihaja iz ZDA.

Dobave tankov v Ukrajino so za ZDA velik posel, pišejo. “Maroko je bil država-gost lanskega srečanja v Ramsteinu in zdaj že dostavlja nerazkrito število svojih 296 enot T-72, kupljenih leta 1999 in moderniziranih na Češkem. (Pripisati gre, da je včeraj enako uradno ponudila še Slovaška.) Enačba je logična in enostavna: Maroko prejme M1 Abrams kot zamenjavo za rusko opremo, kar ga dela za novo ameriško orožarsko stranko.”

Približno dvajset enot so poslali na bojišče pred enim tednom, vidni pa so bili med obiskom češkega premiera Petra Fiale v delavnicah podjetja Excalibur Army v Sternberku, ki je izvedlo njihovo prenovo.

Skupaj je imela maroška vojska 148 T-72, 136 T-72B in 12 T-72BK iz zalog beloruske vojske, kupljenih rabljenih v dveh serijah v letih 1999 in 2000, z željo ustanoviti ti. “rusko brigado” s sedežem na severu države, kot protiutež moči alžirskih oklepnih divizij.

Ukrajinska vojna je- žal in kot vselej- predvsem velik biznis.
(Foto: Anna, Pexels.com)

Ne samo plin, tudi orožje je pri vrhu ameriških poslov v ozadju

Odločitev Maroka, da Ukrajini dobavi orožje, je bila skoraj pod prisilo sprejeta med vrhom “Za Ukrajino” v Rammsteinu, ki je potekal 26. aprila 2022 in so ga organizirale ZDA, pišejo.

Na tem vrhu sta bili Tunizija in Maroko edini državi, ki sta zastopali Severno Afriko. Tunis je takrat poslal dve tovorni letali na letališče Rzeszow na Poljskem, ki centralizira logistično pomoč Ukrajini, in zdi se, da je Maroko sledil zgledu na način, da sploh ni poslal obljubljene humanitarne pomoči, ampak neposredno orožje.

Na fotografijah z dne 9. januarja, ki so nastale med obiskom češkega premierja, je tako moč opaziti stare maroške tanke na remontni liniji.

Poznavalci glede na posege na tankovski šasiji, ki je bila narejena v globino, menijo, da so bili zelo slabo vzdrževani in da Maroko nima sredstev za njihovo delovanje oziroma aktivacijo.

Opaziti je bilo tudi, da so nekateri konstrukcijski deli še zmeraj v stanju, 
kot so bili ob prejetju iz Maroka, in ohranjeni v svojih originalnih (peščenih) barvah.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: