Ukrajina: časnik Delo zatrjuje, da so v Ljubljani odkrili in priprli ruska vohuna, Scholz, da Nemčija Ukrajini ne bo poslala bojnih letal

Slovenska obveščevalno-varnostna agencija Sova je odkrila in v sodelovanju z Nacionalnim preiskovalnim uradom priprla dva tuja državljana, ki sta obdolžena vohunjenja za Rusijo, danes poroča Delo.

Ruska agenta so prijeli v najeti pisarni v poslovni stavbi za ljubljanskim Bežigradom.

Na okrožnem državnem tožilstvu v Ljubljani so za Delo potrdili neuradno informacijo, da so na podlagi naznanila Sove začeli predkazenski postopek in v začetku decembra lani na preiskovalni oddelek ljubljanskega okrožnega sodišča vložili zahtevo za preiskavo zoper dve privedeni fizični osebi zaradi kaznivega dejanja vohunstva, poroča Delo.

Kot prenaša MMC RTV SLO, naj bi se podjetje, ki jima je služilo kot krinka za delovanje v Sloveniji, formalno ukvarjalo s trgovanjem z nepremičninami in starinami. Oba aretirana sta imela državljanstvi in potne liste tretjih držav in se nista predstavljala kot ruska državljana. Vsaj eden od njiju naj bi tako imel argentinsko državljanstvo.

Zoper njiju je uvedena preiskava zaradi suma kaznivega dejanja vohunjenja za tujo obveščevalno službo in kaznivih dejanj overitve lažne vsebine. Grozi jima skupaj do osem let zapora, prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Prejšnji mesec so na preiskovalni oddelek ljubljanskega okrožnega sodišča vložili zahtevo za preiskavo.
(Fotografija je simbolična.)

Scholz: Nemčija Ukrajini ne bo poslala bojnih letal

Nemčija ne bo dovolila, da bi se vojna v Ukrajini razplamtela v konflikt med Rusijo in Natom, je včeraj zvečer med obiskom v Čilu dejal nemški kancler Olaf Scholz in zatrdil, da Nemčija Ukrajini ne bo poslala bojnih letal.

“Nobena država ne podpira Ukrajine bolj kot Nemčija,” je ob tem poudaril Scholz in spomnil, da je Nemčija “tako kot druge države podpirala Ukrajino s finančno, humanitarno in vojaško pomočjo”.

"Gre za podporo Ukrajini, za resno razpravo," 
je dejal nemški kancler in dodal, da to ne sme biti vojna za to, kdo bo poslal največ orožja.

Potem ko je Nemčija minuli teden odobrila dobavo težkih bojnih tankov leopard 2 Ukrajini, je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski Berlin pozval, naj Kijevu pošlje tudi bojna letala in rakete dolgega dosega.

Razprava o tem je po besedah Scholza veliko prezgodnja, še prenaša STA.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: