Uspeh ali propad anti-Janša politike? SDS v zameno za podpise k interpelaciji ministrice Vrečko pričakuje podpise NSi k interpelaciji vlade, trdi tudi, da koalicija v državnem zboru opoziciji onemogoča kakovostno delo

Poslanci SDS bodo prispevali podpise pod interpelacijo zoper ministrico za kulturo Asto Vrečko, ki so jo pripravili v NSi, če bodo vsi poslanci NSi prispevali svoje podpise za interpelacijo vlade premierja Roberta Goloba, so sporočili iz SDS.

NSi namreč z osmimi poslanci sama nima zadostnega števila podpisov za njeno vložitev. Po poslovniku DZ lahko to namreč stori najmanj deset poslancev, zato NSi potrebuje podporo drugih poslanskih skupin.

Interpelacijo so tako posredovali v sopodpis SDS in manjšinskima poslancema. Slednja sta to možnost zavrnila, v SDS zdaj prispevanje podpisov k interpelacijo pogojujejo s podpisi vseh poslancev NSi k interpelaciji celotne vlade.

V NSi se na to za zdaj še niso odzvali, še navaja Slovenska tiskovna agencija (STA).

Interpelacijo vlade lahko vloži najmanj deset poslancev, poslanska skupina SDS jih v tem sklicu DZ šteje 27.

V Sloveniji danes kriznih razmer, zaradi česar bi bila ogrožena življenja ljudi
in zaradi česar bi se s sprejemanjem zakonodaje mudilo, ni, opozarjajo pri SDS.

Koalicija v državnem zboru opoziciji onemogoča kakovostno delo

“Ta teden se ponovno kaže, da v Sloveniji, kar se koalicije tiče, vlada izredno stanje. Iz danes na jutri se sklicujejo izredne seje, zakoni se sprejemajo po nujnih postopkih. Kot da v Sloveniji vladajo izredne razmere.”

Tako so danes na lastni spletni strani zapisali pri največji opozicijski stranki SDS in pudarili, da takšno ravnanje onemogoča delo opozicije, ki v svojem bistvu predstavlja tisti del državljanov, ki ni volil vladnih strank.

Opozicija, navajajo, je njihov glas v parlamentu. “Opozicijski poslanci nismo poslanci, ki vnaprej nasprotujemo vsem vladnim predlogom, pač pa je naše delo, da preučimo vsa gradiva, ki jih v proceduro vlagajo vladajoči, o njih izoblikujemo mnenje, predlagamo dopolnitve, ponudimo alternative.”

Pri SDS tako opozarjajo predvsem na prirejanje in kršenje poslovnika, saj “če so seje matičnih delovnih teles, kjer je največ prostora in časa za parlamentarizem, sklicane le 24 ur ali celo manj pred samo sejo, je jasno, da ima opozicija za kakovostno vsebinsko pripravo na sejo, sploh pa za dodatne predloge in dopolnitve izjemno malo časa, kar je tako neresno kot tudi nespoštljivo.”

V času prejšnje vlade, ko so se sprejemali protikoronski paketi, so bila usta predstavnikov koalicije KUL polna besed o tem, kako se na sprejemanje zakonodaje, ki je Slovencem pomagala prebroditi krizne čase, ko je bil nujni postopek tudi utemeljen, nimajo časa ustrezno pripraviti, spomnijo.

Opozarjajo, da se danes, ko je na oblasti prav nekdanja (modificirana) opozicija, zakoni z lahkoto sprejemajo po nujnih postopkih, celo z njihovo zlorabo, delo opozicije pa se poskuša onemogočiti. Pri največji opozicijski stranki se zato javno sprašujejo, kaj je drugače danes?!

Drugače je v Sloveniji predvsem to, da danes kriznih razmer, zaradi česar bi bila ogrožena življenja ljudi in zaradi česar bi se s sprejemanjem zakonodaje mudilo, za razliko od takrat ni, še navajajo.

Drugače kot dve leti nazaj je tudi to, da se v sedanji opoziciji zavedamo, da državljani od vseh nas pričakujejo, da stopimo skupaj in sprejemamo dobre odločitve za vse, so zaključili.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: