V izhodiščih plačne reforme tudi prevetritev sistemov napredovanja in nagrajevanja; sindikati ob izhodiščih za plačno reformo z nekaterimi pomisleki, predlog zamrznitve napredovanj pa zanje sporen

Vlada je sindikatom danes predstavila izhodišča za reformo plačnega sistema v javnem sektorju, drevi v povezanih novicah poroča Slovenska tiskovna agencija (STA).

Med bistvenimi rešitvami so tudi nova plačna lestvica, s katero bi odpravili plače, nižje od minimalne, vzpostavitev plačnih stebrov ter prevetritev sistemov napredovanja in nagrajevanja, je naštela ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik.

Prvi plačni razred bi bil po prevedbi lestvice določen v višini minimalne plače. Novo plačno lestvico bi sestavljalo 67 razredov, pri čemer bi bilo razmerje med najnižjo in najvišjo plačo ena proti sedem. Razpon med razredi bi bil tri odstotke, in ne več štiri.

Vlada predlaga tudi zamrznitev napredovanj in redne delovne uspešnosti. Te bi zamrznili, dokler ne začnejo v celoti izvajati novega plačnega sistema.

Fotografija je simbolična.
(Foto: Pixabay, Pexels.com)

Sindikati ob izhodiščih za plačno reformo z nekaterimi pomisleki, predlog zamrznitve napredovanj zanje sporen

Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik z ekipo je torej sindikatom javnega sektorja danes predstavila vladne načrte za reformo plačnega sistema javnega sektorja. Skupaj z razpravo, v kateri so svoje poglede predstavili tudi sindikati, pa je današnji sestanek potekal štiri ure.

Po današnjem sestanku vodja konfederacije sindikatov javnega sektorja Branimir Štrukelj ugotavlja, da se je danes postavilo več vprašanj, kot so dobili odgovorov.

Vodja druge sindikalne pogajalske skupine Jakob Počivavšek napoveduje dolgotrajna in naporna pogajanja.

Če se nekateri vladni predlogi prekrivajo s tistimi, ki so jih podali sindikati, pa bodo po njegovih predvidevanjih nekateri povzročali izjemno velike težave oz. bodo deležni nasprotovanja.

Za oba pa je sporen predlog začasne zamrznitve napredovanj.

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: