Kapitulacija porušenega mesta? Zelenski: Ne izključujemo možnosti umika iz Bahmuta! (foto in video)

Ukrajinska vojska hkrati trdi, da je ubila že slabih 177 tisoč ruskih vojakov.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je danes v Varšavi priznal, da obstaja možnost vojaškega umika iz mesta Bakhmut na vzhodu države.

“Zame je najpomembnejše, da ne izgubimo naše vojske. In zagotovo, če pride trenutek še bolj intenzivnega dogajanja in nevarnosti, da bi lahko izgubili naše osebje, se bodo našli ustrezni generali, ki bodo naredili prave odločitve na kraju samem. Prepričan sem o tem,” je dejal Zelenski med srečanjem v Varšavi s poljskim predsednikom Andrzejem Dudo.

“Toda več primernega streliva ko pride v Ukrajino, hitreje se bomo soočili s situacijo ne le v Bahmutu, ampak na celotnem ozemlju naše države,” je dodal.

Zelenski je dejal, da je situacija v Bakhmutu “najtežja” v vsej državi. To mesto so že mesece napadale ruske sile, ki zdaj obvladujejo slabih 80 odstotkov mesta.

Mesto je- navkljub drugačnim trditvam uradnega in medijskega Zahoda- strateško zelo pomembno, saj odpira pot proti Slovjansku in Kramatorsku, ki sta tako edini preostali mesti v regiji Doneck, ki še nista pod rusko oblastjo.

S tem bi bili cilji ruske tako imenovane specialne vojne operacije najbrž doseženi, čeravno kritiki takega razmišljanje menijo, da je njihov pravi cilj doseči oziroma zasesti levo, vzhodno obalo 2290 kilometrov dolge reke Dneper.

Današnji novi ruski prodori v Bahmutu.
(Vir: Twitter)

Ukrajinska vojska: Ubili smo 176.240 ruskih vojakov

Ukrajinska vojska je objavila novo oceno dosedanjih ruskih izgub med invazijo na Ukrajino. Podatki so objavljeni v tabeli pod besedilom.

Hkrati je uradni Kijev Ukrajince na zasedenih območjih pozval, naj zaradi obetajoče se ukrajinske ofenzive zapustijo območja pod rusko okupacijo. “Ukrajincem na začasno zasedenih ozemljih svetujem, naj gredo v tretje države ali naj se pripravijo,” je brez dodatnih pojasnil dejala podpredsednica ukrajinske vlade Irina Vereščuk.

“Veste, kaj vam je storiti, poskrbite zase in za svoje otroke. Okupatorji imajo še čas, da odidejo,” je nadaljevala Vereščuk. Nekateri že pakirajo stvari, je povedala in dodala, da bi bilo dobro, če bi ob umiku s seboj pripeljali še svoje sodelavce.

Da bi navedeno lahko držalo, se da domnevati tudi iz čivka, objavljenega na spletnem družbenem omrežju Twitter. Kot poroča OSINT (Open Source Intelligence Monitor), naj bi ruske oblasti v pristanišču Berdjansk prebivalstvo pozvale k začasni evakuaciji, dogajanje pa zelo spominja na tisto pred predajo/osvoboditvijo Hersona.

V zvezi s tem se je oglasil tudi Mihajlo Podoljak. Da “bo Ukrajina lahko deokupirala Krim v 5-7 mesecih”, je dejal svetovalec vodje predsednikovega urada v intervjuju za Radio Svoboda (Radio Liberty), “medtem ko bo vojna trajala, dokler ne bo osvobojeno celotno ozemlje Ukrajine.”

(mbo)

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: