Nemška vlada z novo strategijo za pospešitev pridobivanja sončne energije; več evropskih držav podpisalo dogovor o spodbujanju vetrne energije

Nemška vlada je pripravila načrte za pospešitev pridobivanja sončne energije, ki v veliki meri temeljijo na malih elektrarnah.

Kot je pojasnil gospodarski minister Robert Habeck, nameravajo uvesti nov model komunalne oskrbe stavb z elektriko, proizvedeno z malimi sončnimi elektrarnami na strehah stanovanjskih blokov.

S tem bi omogočili kratke povezave med sistemi, je poročala nemška tiskovna agencija dpa, prenaša Slovenska tiskovna agencija (STA).

Kot je Habeck dejal v pogovoru s predstavniki industrije na včerajšnjem vrhu o sončni energiji v Berlinu, bodo posebno pozornost namenili pospešitvi administrativnih postopkov.

Nemško združenje solarne industrije je vladne napovedi pospremilo z oceno, da bi lahko reforme v naslednjih desetih letih povečale delež fotovoltaike v oskrbi države s sedanjih desetih odstotkov na 30 odstotkov.

Več evropskih držav podpisalo dogovor o spodbujanju vetrne energije

Sicer pa je osem evropskih držav konec aprila v belgijskem mestu Oostende podpisalo dogovor o spodbujanju vetrne energije v Severnem morju.

V dogovoru z dne 24.4.2023 je med drugim zapisano, da si želijo države podpisnice povečati proizvodnjo vetrne energije za desetkrat, in sicer na 300 gigavatov do leta 2050.

Nemčija, Francija, Nizozemska, Belgija, Luksemburg, Danska, Irska in še Norveška, ki so podpisnice sporazuma, so se zavezale tudi, da bodo okrepile dobavne verige in sicer s povečanjem kapacitet v Evropi.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je poudaril, da mora vetrnice proizvajati evropska industrija. Večina vetrnic je namreč trenutno proizvedenih na Kitajskem, kar velja tudi za sončne celice.

Nemški kancler Olaf Scholz pa je dejal, da je širitev proizvodnih kapacitet priložnost tudi za morebiten izvoz električne energije, so takrat poročale svetovne tiskovne agencije, med njimi tudi slovenska STA.

Oddajte komentar

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

Website Built with WordPress.com.

Navzgor ↑

%d bloggers like this: