Hrvaška je edina država regije, ki tudi včeraj ni zabeležila novih okužb s covid-19. S tem se nadaljuje pozitiven trend, kar pomeni, da okužb niso zaznali že več dni zapored; da torej ne prihaja do ti. lokalnega prenosa. Kar pa ne pomeni- opozarjajo na Hrvaškem- da je virus popolnoma izginil, za kar so razmere v soseščini najboljši dokaz.

Kot poroča zagrebški Jutarnji list, pa trend okužb še naprej rapidno narašča v Srbiji, Severni Makedoniji ter Bosni in Hercegovini. Makedonski minister zdravstva, Venko Filipče, v zvezi s tem govori celo o novem, drugem valu okužb. Uradno Skopje sporoča, da so v samo enem dnevu zabeležili kar 127 novih okužb, kar je mnogo več, kot je bilo celo na vrhuncu izbruha bolezni, ko so sredi aprila zabeležili 101. okuženega, kar je bila tudi največja številka znotraj posamičnih 24-ih ur. Sicer je tamkajšnje število vseh zabeleženih okuženih 3152; že ozdravelih je 1653, kar 1343 pa predstavlja število aktivnih primerov. 156 ljudi je za posledicami okužbe umrlo.

Neupoštevanje ukrepov in socialne distance

Minister Filipče je kot glavni razlog rasti okužb medijem navedel pomanjkanje nujne socialne distance, kar je bilo še posebej očitno ob proslavljanju muslimanskega praznika bajrama.

“Masovno zbiranje državljanov na družinskih srečanjih in verskih praznovanjih, neuporaba zaščitne opreme, neupoštevanje ukrepov podjetij, povezanih s prevozom in organizacijo dela, in drugi podobni prekrški so glavni razlogi za hitro rast novih bolnikov v Skopju, regiji Kumanovo-Lipkovo, Tetovu in okoliških občinah ter v Štipu in okolici.”

Filipče navaja, da je dobra novica, da v preostanku države večjih izbruhov ne beležijo, kar po njegovem mnenju zgolj utrjuje prepričanje, da je strategija makedonske vlade, kar se tiče zajezitve bolezni, dobra in da je postregla z rezultati povsod tam, kjer so predpisane mere upoštevane.

Enak pojav beležijo tudi v Srbiji, kjer kot žarišči izbruha navajajo mesti Tutin in Novi Pazar, tudi tam pa to pripisujejo proslavljanju bajrama. Vendarle pa je do lokalnega izbruha prišlo tudi v nekem vtrcu in študentskem domu v Beogradu. “Lahko bi rekli, da je epidemije praktično konec, pa vendarle ostaja občutek, da nam virus še kar nekaj časa ne bo dal miru. Včerajšnjih kar 96 novookuženih v Srbiji presega dva odstotka, kar skrbi. Če se bo številka še povzpela, bomo že zelo zaskrbljeni,” je povedal vodilni srbski epidemiolog, dr. Predrag Kon.

Mere socialne distance se tudi v Sloveniji ne spoštujejo kaj dosti.

“Gre za vrsto ekscesnih, nepredvidljivih situacij, kot sta trenutni v Petrovaradinu blizu Novog Sada, v nekaterih že omenjenih študentskih domovih in nekem športnem klubu v Beogradu. Posledično gre za veliko število kontaktov, ki jih je težko preveriti in zajeziti, kar privede do večjega števila obolelih.”

Kot je še povedal za srbsko Prvo televizijo, so trenutne razmere predvsem dobro opozorilo, da nevarnost še ni minila, izrazil pa je tudi bojazen pred drugim valom, ki da nas najbrž čaka.

“Predvidevam, da bo virus obstal, zato vedno bolj razmišljamo o jesenskih ukrepih. Trenutno pričakujemo rezultate raziskave o vzpostavljeni imunosti oz. prekuženosti prebivalstva, skrbno spremljamo, kaj se dogaja na južni polobli, predvsem pa nas zanima, kako se bo virus odzval na povišane poletne temperature, zlasti julija in avgusta,” je še povedal Kon. V Srbiji so od začetka izbruha bolezni zabeležili skoraj 12 tisoč okuženih, dobrih 11 tisoč pa je že ozdravelo.

Aljoša Dragaš